Landsdelens virksomheder har så meget medvind, at der er markant færre tomme lokaler - både kontorer, butikker og lager/produktion, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Der er dog store geografiske forskelle, og Aalborg trækker i høj grad udviklingen, mener lokal mægler, som spår fortsat dyk i antallet af tomme lokaler.

De nordjyske virksomheder har så meget gang i hjulene - og iværksættere så meget gå-på-mod - at landsdelen lige nu oplever landets største fremgang for alle typer erhvervslokaler. Det viser data fra Ejendomstorvet.dk.


- Nordjylland har oplevet et dyk i tomme lokaler, så kun godt 6 procent står ledige - det er under landsgennemsnittet og samtidig et af de største fald i landet. Inden for lager og produktion står under 2 procent af lokalerne tomme - det laveste i hele landet og et niveau, der har været konstant gennem adskillige kvartaler. Butikkerne har fortsat fremgangen fra sidste år, selv om der stadig er lidt flere ledige forretningslokaler end i det øvrige Danmark, siger Simon Birch Skou, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk der aktuelt rummer 931 nordjyske lejemål og erhvervsejendomme.

Billedet tegnet af de mange tal i portalen bliver godkendt hos Nybolig Erhverv i Aalborg.

- Der er vækst i samfundet, virksomhederne tjener igen penge og tror på fremtiden. Vi oplever stor efterspørgsel af kontorer, især i Aalborg, som har en tilvækst på 1.500 indbyggere hvert år. Udviklingen bliver forstærket af, at Aalborg i alt får omkring 400 ekstra jobs med statens udflytning af arbejdspladser, og så har omdannelse til boliger fjernet en del lejemål. Vi tror derfor, at lejeniveauet for kontorer vil stige den næste tid, og at tomgangen vil falde markant i andet halvår, siger partner Kim Jacobsen.

NB! Butiksmarkedet i Aalborg 2018-2028. Konferencen afholdes d. 18. januar 2018.

For lagerbygninger og fabrikshaller er situationen stort set tilsvarende ifølge Nybolig-erhverv mægleren.

- Virksomhederne har brug for flere kvadratmeter, særligt logistikfirmaer og håndværksvirksomheder . Der er ikke meget tomgang , og der bliver bygget noget rundt omkring, men der er stadig ikke decideret mangel på lokaler. I øjeblikket nyder Frederikshavn godt af den store havneudvidelse, siger han.

Under 2 procent af lager- og logistikbygninger samt fabriksejendomme står tomme - nogenlunde samme niveau som før krisen. Dermed har Nordjylland landets laveste tomgang for industribygninger.

For butikslokaler er billedet mere broget. Med 6,3 procent tomme butikker døjer Nordjylland på den ene side med flere ledige lokaler end resten af landet, men har på den anden side oplevet dyk i tomgangen på næsten 3 procentpoint på blot 2 år.

- Særligt Aalborg midtby klarer sig fint. Her kommer mange ekstra studerende gennem en årrække, og det har skabt grobund for et miljø med mange cafeer og take-away-butikker. Tendensen bliver forstærket af byens stigende indbyggertal. Hjørring klarer sig også godt med et stort opland, mens Frederikshavn er udfordret af faldende indbyggertal, men vi håber, at havneudvidelse og projekter med byudviklingen kan vende udviklingen også for detailhandlen. Landsdelen mærker urbaniseringen, så nogle butikker i enderne af strøgene i de mindre byer bliver nedlagt. Nogle bliver omdannet til klinikker eller andre funktioner, andre til boliger, siger Kim Jacobsen fra Nybolig Erhverv i Aalborg.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Boligudvikling i København frem til 2030

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Fremtidens betonbyggeri

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning