Nogle steder svinger kvm-priserne på boliger på tværs af nabokommuner med 20.000 kr.

Kvm-prisen på huse i landets dyreste boligområde Gentofte Kommune nord for København er over 20.000 kr. højere end kvm-prisen på boliger i nabokommunen Københavns Kommune, hvor kvm-priserne også er over 19.900 kr. “billigere" end i Frederiksberg Kommune.

Det er kæmpestore forskelle, der langt hen ad vejen kan forklares med netop disse kommuners natur og placering i hovedstadsområdet. Det fortæller boligøkonom Anders Overvad fra Arbejdernes Landsbank.

- Jo, tættere vi kommer på de helt store byer, jo mere hopper priserne op ad. De fleste af os arbejder her og transporttider er noget, de fleste gerne vil mindske. Derfor ser vi også, at priserne kan hoppe helt vildt fra en kommune til en anden, siger han til Boliga.dk.

En ting er kvm-priserne, men en anden ting er også de implicitte omkostninger ved at bo, der kan variere meget fra sted til sted. Det gælder for eksempel kommuneskatter og daginstitutioner. Dertil kommer områdets popularitet: Er der gode skoler, gode stisystemer - og så er der måske også noget status ved at bo et bestemt sted.

Lige nu ligger den gennemsnitlige kvm-pris på husene i København på lige knap 46.200 kr., hvilket betyder, at et gennemsnitligt hus på eksempelvis 150 kvm koster over 6,9 millioner kr.

Bygge- og ejendomsmarkedet udvikling 2021-2030. Konferencen afholdes den 8. december 2020.

I kommunerne Hvidovre, Rødovre, Tårnby og Herlev kan man til gengæld spare mellem 11.000 og 15.000 kr. per kvm på husene i forhold til i København.

I det jyske er der også penge at spare, hvis man rykker bare lidt udenfor de allerstørste bykommuner: I Aarhus er husene lige nu er til salg for i gennemsnit 27.150 kr. per kvm - hvilket svarer til lige over 4 millioner kr. for et 150 kvm stort hus.

Her kan man spare næsten 14.000 kr. for hver hus-kvm, hvis man i stedet flytter til nabokommunen Syddjurs - eller Favrskov og Odder Kommune, hvor der er i omegnen af 12-13.000 kr. at spare på kvam-priserne sammenlignet med i Aarhus.

Det er nogle massive spænd, som ikke kommer til at blive mindre, men heller ikke større lige foreløbigt - hele landet er nemlig ramt af den effekt coronakrisen har haft på boligmarkedet, fortæller Anders Overvad.

- Selvom markedet ikke blev ramt så hårdt, som forventet i starten af året, da landet lukkede ned, hvor man frygtede prisfald på 10 procent, så har sælgerne været meget forsigtige, og vi står med det laveste udbud af boliger i 13 år, siger han til Boliga.dk.

- Det har skabt en såkaldt ketchup-effekt, da der stadig har været efterspørgsel for at købe, men snart vil vi se effekten af det slag, økonomien har fået under nedlukningen: Udbuddet vil stige den kommende tid, og priserne vil falde. Ikke så meget, som frygtet, men nærmere omkring 3 procent, og ingen landsdele kommer til at gå fri, siger Anders Overvad.

Se den gennemsnitlige kvadratmeterpris i din nabokommune her.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens