Kapital fra Danmarks Grønne Investeringsfond kickstarter nu etableringen af en ny, grøn sorterings- og knuserplads i Struer. Pladsen skal sikre bredere og bedre genanvendelse af byggeaffald.

I Struer tager nedrivningsvirksomheden Hvidberg nu hul på etableringen af en ny sorterings- og knuserplads, der skal løfte genanvendelse af byggeaffald til nye højder. I dag begrænser genbrugen sig hovedsageligt til vejfyld, men med grundig sporing og finere sortering af byggeaffaldet vil Hvidberg udvide mulighederne og sikre drift i øverste miljømæssige liga.

- Af hensyn til miljøet er mulighederne for genanvendelse af byggeaffald generelt få. Materialerne kan være forurenede, og man kender sjældent deres historik. Den norm vil vi gøre op med. Derfor vil vi lægge en stor indsats i sporing af de produkter, vi får indleveret på pladsen, så vi ved, hvor de kommer fra, hvad de er lavet af, og hvordan de er anvendt. På den måde øger vi genanvendelsespotentialet og kan sælge produkterne videre til en bredere målgruppe, siger direktør og ejer af Hvidberg, Flemming Hvidberg.

NB! Holstebro: De store projekter. Konferencen afholdes d. 3. april 2019.

På danske knuserpladser lander gamle tegl, nedbrudt beton og andet byggeaffald normalt i samme bunke, uanset om materialet er forurenet eller rent. Derfor ender det forarbejdede affald som et blandingsprodukt af svingende og ofte ukendt kvalitet. Men med sporingsarbejdet kan Hvidberg opnå en finere sortering af affaldet og skabe flere kategorier af slutprodukter til videresalg.

Sorterings- og knuserpladsen i Struer kommer samtidig til at sætte nye standarder inden for miljøvenlig drift af knuserpladser. Blandt andet skal en membran under jorden forhindre nedsivning til grundvandet, ligesom al overfladevand på pladsen opsamles og genanvendes. Knuserpladsen skal omkranses af volde og træer og bliver på den måde recirkulerende og fri for at belaste kloaksystemer og rensningsanlæg.

Det kommercielle potentiale og grønne perspektiv er betragteligt og har fået Danmarks Grønne Investeringsfond til at finansiere projektet med et større millionbeløb.

NB! Cirkulær økonomi i byggeri og ejendom. Kurset afholdes d. 4. april 2019.

- Det er utroligt vigtigt, at vi som samfund bliver bedre til at forlænge materialernes levetid, så vi kan omstille os til en mere bæredygtig produktion også i byggebranchen. Her spiller sortering og sporing af affald en stor rolle. Hvidberg går i front på det område, og deres forretningsmodel er et godt eksempel på, hvordan cirkulær økonomi også kan udmønte sig. Det projekt er vi rigtigt glade for at være en del af, siger Michael Zöllner, direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Flere sorteringer og produktkategorier kræver mere plads, og omtrent halvdelen af finansieringen er derfor øremærket selve etableringen af den nye, 25.000 kvm store sorterings- og knuserplads. Resten af den grønne kapital går til et nyt Hvidberg-domicil i forlængelse af knuserpladsen. Et domicil, der kan rumme den ventede vækst i medarbejderstaben, som anslås at vokse fra 50 til op mod 80 mand i løbet af de næste 5 år.

Gravearbejdet i Struer er netop indledt, og til foråret begynder udrulningen af den underjordiske membran, der skal beskytte pladsens undergrund. Sorterings- og knuserpladsen forventes i drift fra sensommeren 2019.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligudvikling i Jylland

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS