En brutal afgørelse, der kan få vidtrækkende konsekvenser. Sådan betegner Dansk Byggeri udfaldet af den anden prøvesag om de omdiskuterede MgO-plader, der blev afgjort i voldgiftsretten forleden. Kendelsen slår fast, at den entreprenør, der havde brugt facade-pladerne, skal betale erstatning.

MTH Group har nedjusteret forventningerne til koncernens årsresultat markant efter en uventet voldgiftskendelse i MgO-vindpladesag. Der venter flere voldgiftssager om pladerne i den kommende tid, før alle aspekter i det omfattende kompleks af sager er afklaret.

- Med afgørelsen er der lagt endnu en brik i puslespillet om, hvordan sagerne om anvendelse af MgO-plader som vindspærreplader kan ende med at blive bedømt i voldgiftsretten. I den første prøvesag blev bygherres rådgiver holdt ansvarlig, mens det i den aktuelle sag er entreprenøren. Dansk Byggeri vurderer, at der er brug for flere prøvesager, før vi med sikkerhed ved, hvor ansvaret skal placeres generelt i sagerne, siger afdelingschef i Dansk Byggeri Louise Dahl Krath Jensen.

NB! Boligbyggeri og boligmarked på Amager. Konferencen afholdes d. 30. april 2019.

Større opmærksomhed ved nye materialer
Dansk Byggeri er ikke i tvivl om, at entreprenørerne fremover vil være meget tilbageholdende med at bruge nye uprøvede byggematerialer. Og at den nye kendelse får afgørende betydning for brugen af nye produkter i byggeriet generelt.

- Med den nye afgørelse skal entreprenørerne være endnu mere opmærksomme, når de tager nye og ikke-gennemprøvede materialer i brug. Ifølge afgørelsen fritager det dem nemlig ikke for ansvar, at bygherrens rådgiver har godkendt et byggemateriale. Udfordringen i den virkelige verden bliver, at det er en nærmest uoverskuelig opgave at vide, hvornår et produkt er ”nyt og uprøvet”, siger Louise Dahl Krath Jensen.

- Med afgørelsen risikerer bygge- og anlægsbranchen derfor at blive ramt af udpræget konservatisme, hvor hverken entreprenører eller rådgivere tør bruge nye materialer.

NB! Jylland: Højhusbyggeri - krav og løsninger. Kurset afholdes d. 21. november 2018.

Facadepladerne overtog næsten markedet
Brugen af MgO-facadeplader, der blev produceret i Kina, tog fart i 2010. I 2013 havde de formentligt overtaget næsten hele markedet for facadeplader herhjemme. De var brandsikre og gode for arbejdsmiljøet, fordi de var lette at løfte og håndtere. Men facadepladerne er nu for anden gang i voldgift erklæret uegnede i det danske klima, fordi de ved en relativ høj luftfugtighed suger fugt og afgiver en saltholdig væske, der nedbryder eksempelvis skruer, beslag og stålprofiler.

Dansk Byggeri er meget overrasket over, at det alment tekniske fælleseje ikke får betydning i den konkrete sag. Voldgiftsretten tager afsæt i den information om facadepladerne, der fandtes, da entreprenøren besluttede at bruge MgO-pladerne i sommeren 2013 - og ikke det senere afleveringstidspunkt i 2014. Her var entreprenørerne blevet bekræftet i, at facadepladerne var fornuftige at bruge i byggeriet, blandt andet fordi det i slutningen af 2013 var omtalt i et BYG-ERFA erfaringsblad, lige som det indgik i en anvisning fra Træinformation. Normalt er det tidspunktet for afleveringen, der er afgørende for, om et materiale er mangelfuldt.

Dansk Byggeri tager den nye afgørelse til efterretning og overvejer nødvendige initiativer i anledning af sagen.


Relaterede konferencer

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.