Et stort udbud af meget ens lejeboliger presser nu lejepriserne lokalt i hovedstaden og giver investorerne problemer. Faldne lejeniveauer forringer værdien af ejendommen, forklarer RED. - Udlejerne skal blive dygtigere til at differentiere boligproduktet, hvis ikke lavere pris skal være løsningen, vurderer Cobblestone.

Cirka 6.000 nyopførte boliger både i 2017, 2018 og 2019. Udbuddet af nye boliger i hovedstaden lader umiddelbart ikke til at have tabt af pusten. Og dog alligevel anes nu de første sprækker i murværket: På grund af mange næsten identiske nye boliger i eksempelvis Ørestaden og på Holmene i Sydhavnen bliver det nu sværere at hente de forventede lejeniveauer hjem.

Det forklarer Cobblestone Property Management, som i stigende grad oplever eksempler på, at udlejere i områderne gør ekstra krumspring for at lokke nye lejere til og undgå nedsættelse af lejen.

- I det "nye" Sydhavnen og især i Ørestaden er der inden for de seneste 12 måneder kommet omkring 1.000 nye boliger. Funktionelt og designmæssigt er boligerne relativt ens, og derfor konkurrerer udlejerne benhårdt om lejerne. Vi hører om nye lejere, der, hvis de skriver under på lejekontrakten, for eksempel modtager 1 eller 2 måneders gratis husleje, et lavere depositum, eller en klækkelig rabat efter en vis lejeperiode. Dette er et meget lokalt problem og ikke noget, man i samme grad hører om i de gamle bydele eller Nordhavnen, siger Rasmus Juul-Nyholm, administrerende direktør hos Cobblestone.

RED: Skillelinje ved 15.000 kr. om måneden
Hos Cushman & Wakefield | RED, der rådgiver virksomheder og ejendomsaktører på det danske ejendomsmarked i blandt andet værdiansættelse, lyder vurderingen, at udlejerne i Ørestaden og Sydhavnen bestemt ikke er glade for at file i lejeniveauerne. Lavere leje forringer værdien af ejendommen. I sidste ende kan det få konsekvenser for videresalget af den.

NB! Finansiering af ejendom. Kurset afholdes d. 6. juni 2019.

- I øjeblikket er der nok så mange lejemuligheder i de pågældende områder, at det er svært at hente fuld leje i alle ejendomme. I Ørestaden og Sydhavnen opererer udlejerne med en forventet udlejningspris på 1.600 til 1.800 kr. per kvm. Men ofte er der her en psykologisk skillelinje ved omkring 15.000 kr. om måneden per lejlighed. Der er ikke for mange lejligheder i områderne. Udlejerne har relativt nemt ved at tiltrække nye lejere. Det kan de gøre ved at nedjustere huslejen, forklarer Managing Partner, Nicholas Thurø.

Behov for flere services i ejendommene
Rasmus Juul-Nyholm, Cobblestone, mener imidlertid ikke i, at det er file i lejen er den eneste, endsige den bedste løsning på problemet.

I stedet anbefaler han, at man gør mere ud af lejeboligen som boligprodukt, og at ejendomsejerne og administratorerne bliver dygtigere til at knytte beboerne tættere til bopælen. Lejeboligudbuddet er anonymt og for ens. Udlejerne skal skabe miljø om boligen og kæde ejendommene sammen med en række fordele, som gør hverdagen nemmere for de kommende lejere:

Fitness, lejecykler og kajakklub
- Kommende beboere skal have tilbudt mulighed for fitness i ejendommen, måske en kajakklub og vinduespudsning, cykelservice, renseri med videre. Der skal være gode muligheder for at modtage pakker samt mad til køleskabet, og så kan der eventuelt være en delebilsordning. På den måde differentierer man sig på service i stedet for pris, siger Rasmus Juul-Nyholm.

Cobblestone er i øjeblikket ved at udrulle et sådant servicekoncept, understøttet af en beboer-app, på en ejendom i Ørestad. Ved hjælp af app’en kan beboerne både vælge praktiske services og opbygge sociale relationer i og omkring ejendommen.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den nye Planlov KURSUS