Selvom der forsat er gang i den på landets byggepladser på trods af COVID-19, kniber det med igangsættelsen af nye projekter, det viser ny prognose.

Prognosen for det professionelle projektbyggeri i 2020 er væsentligt nedjusteret i forhold til den seneste prognose, hvilket må ses som en konsekvens af COVID-19. Sidste del af marts og især april var hårdt ramt, og der blev igangsat væsentlig færre projekter end planlagt. De fleste projekter er udskudt, mens kun en mindre del er direkte annulleret.

Ifølge den nye prognose forventes det nu, at der bliver igangsat byggeprojekter for knap 87 milliarder kr. i 2020. Det svarer til en tilbagegang på hele 13 milliarder  kr.eller 13 procent i forhold til niveauet i 2019.

- Da vi stod ved indgangen til 2020 var forventningerne positive på trods af en mindre tilbagegang i forhold til det høje niveau, vi oplevede for byggeriet i 2019. Dette billede har dog ændret sig i løbet af den seneste tid, og vi kan nu se frem til en markant tilbagegang både i forhold til den seneste prognose for byggeriet men også i forhold til niveauet for tidligere år, fortæller administrerende direktør Thomas Bejer-Andersen, Byggefakta.

- Tilbagegangen har især ramt projekter i Hovedstaden, men heller ikke Region Midtjylland ser ud til at få den vækst, vi forventede i begyndelsen af året. I begge regioner er nogle af de største erhvervsbyggerier blandt andet udsat, fortsætter han.

Det er især forventningerne til de 2 største hovedgrupper, som omfatter bolig- og erhvervsbyggeri, der er væsentligt nedjusteret efter årets første 4 måneder. Derudover ser byggeriet af nye hoteller ud til at være bremset helt op. Det er således her årsagen til de lavere forventninger for 2020 findes. I forhold til 2019 er der ligeledes markant færre projekter inden for ”Sundheds- & socialvæsenet”, dette var dog helt i tråd med prognosen i begyndelsen af 2020, da der i 2019 blev igangsat ekstraordinært mange hospitalsprojekter i milliardklassen. Til gengæld viser den nye prognose en markant vækst på energiområdet, samtidig med at anlægsprojekterne er tilbage på et mere normalt niveau.

Byggeri og ejendomsmarkedet i Danmark 2020-2030. Konferencen afholdes d. 8. december 2020.

De private bygherrer har trådt på bremsen
Mens vi ser mindre fremgange i prognosen for kommunerne og de almene boligselskaber, har især de private bygherrer trådt på bremsen i løbet af den seneste tid. De private bygherrer forventes at igangsætte projekter for 53 milliarder kr., hvilket er en tilbagegang på hele 7,3 milliarder kr. sammenlignet med niveauet i 2019.

- Vi kommer fra en periode med konstant vækst og den ene rekord efter den anden på det professionelle projektmarked, som især har været drevet af private bygherrer og boligbyggeriet. Derfor rammer det også markedet hårdt, når de private holder igen med investeringerne, da tilbagegangen endnu ikke ser ud til at blive opvejet af flere offentligt finansierede projekter, fortæller Thomas Bejer-Andersen.

- Det er jo klart at de politiske initiativer, både i forhold til at suspendere anlægsloftet for kommunerne og i forhold til at frigive flere midler fra Landsbyggefonden, kan vise sig at opveje noget af det tabte på markedet, og det følger vi selvfølgelig op på løbende, som de konkrete byggeprojekter tikker ind, siger han.

Dansk Byggeri deler i store træk Byggefaktas bedømmelse af, hvordan coronakrisen påvirker byggeriet.

- Det er især de konjunkturfølsomme private bygherrer, der ventes at skrue ned for investeringerne, mens pensionskasser og offentlige bygherrer – som det typisk er tilfældet i en krisetid – sikrer, at der fortsat i 2020 vil være en ganske pæn aktivitet i branchen, siger Bo Sandberg cheføkonom i Dansk Byggeri.

- Det er ganske få igangværende projekter, der decideret er blevet stoppet som følge af corona. Derfor slår nedgangen i nye, planlagte projekter, for eksempel hotelbyggerier, heller ikke fuldt igennem på aktivitet og beskæftigelse. I positiv retning trækker også oprustning af kommunale projekter efter anlægsloftet er hævet, og kommende energirenoveringer i den almene boligsektor. Omvendt vil international usikkerhed, stigende ledighed og eksportnedgang føre til lavere investeringer og mindre erhvervsbyggeri, siger Bo Sandberg, cheføkonom.

- Jokeren bliver, hvordan boligbyggeriet kommer til at udvikle sig. Dansk Byggeri havde i forvejen forventet, at antal påbegyndte boliger toppede i 2018 og 2019 og at der var lagt an til en blød landing i 2020. Nu er der risiko for en noget hårdere landing, men måske kan nogle ejerlejlighedsprojekter med fordel konverteres til lejelejligheder? Samtidig skal man huske på, at den boligefterspørgsel, der skyldes demografiske ændringer og urbanisering ikke forsvinder, trods 1-2 kriseår. Og heldigvis ser de første tegn ud som om, at boligmarkedet foreløbig har god modstandskraft overfor coronavirussen, slutter han.


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Den nye Planlov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i Jylland