På få år er det lykkedes Slagelse Kommune at få skabt 1.700 nye arbejdspladser og tilflytningen til den vestsjællandske kommune overgås nu kun af storbyerne København, Aarhus og Aalborg. Efter en fokuseret erhvervsindsats er Slagelse desuden rykket hele 69 placeringer op i DI’s erhvervsklimaundersøgelse – og målet er at nå endnu højere. Men dette er kun begyndelsen på udviklingen, lyder meldingen fra EDC Erhverv.

I oktober 2017 forventes Slagelse Kommune at udlægge 440.000 kvm erhvervsgrunde med facadebeliggenhed direkte til den nye motorvej, der er en hovedpulsåre ned til Tyskland. Det nye område, der går under navnet Megacenter Vest, skal bidrage til at tiltrække endnu flere virksomheder til Slagelse med yderst attraktiv beliggenhed i vinklen mellem omfartsvejen og Vest-motorvejen.

- Ambitionen er at skabe de bedste rammer, så vi både kan fastholde eksisterende virksomheder og tiltrække nye. Både Megacenter Vest og de andre områder, har høj synlighed. Samtidig kan der arbejdes 24/7, fordi erhvervsområderne er placeret langt fra boligområderne, siger Per B. Madsen, erhvervschef i Slagelse Erhvervscenter.

NB! Køge investerer 23 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 16. november 2017.

Slagelse Kommune består efter kommunesammenlægningen af i alt tre købstæder, Slagelse, Korsør og Skælskør. Alle 3 byer ligger attraktivt i forhold til både motorvej, jernbane og Storebælt, det de i Slagelse kalder den Blå Motorvej.

På samme måde som i Slagelse, vil der i Korsør, i de kommende år, blive udbudt nye, større erhvervsarealer.

- Vi arbejder på at udvikle Korsør Erhvervs- og Energipark. Her har vi et 22 hektar udviklingsområde for blandt andet store boksbutikker, men vi vil også gerne tiltrække cleantech-virksomheder, fortæller Per B. Madsen.

Udviklingen i Skælskør er i disse år også inde i en meget positiv udvikling.

NB! Udvidet contract management – kontraktstyring. Kurset afholdes d. 31. oktober 2017.

- Det er lykkedes os at få en stor virksomhed som Orkla Foods Bähnke til at fastholde sin produktion af blandt andet sennep og ketchup. Ejeren, Orkla Foods Danmark, undersøgte mulighederne for en samling af deres fabrikker, men valgte heldigvis at satse på Skælskør. I den forbindelse blev Beauvais, der producerer fødevarer som marmelade og rødkål, flyttet fra Svinninge til Skælskør med 50 arbejdspladser. Dertil kommer at medicinal- og helsekostproducenten Viminco A/S har satset på Skælskør. Og så er Skælskør også ved at udvikle sig til en kunstnerkoloni, fortæller Per B. Madsen.

Endelig forventer Slagelse Kommune at kunne udvikle Stigsnæs-området, der med næsten 3 millioner kvm også rummer mange muligheder. I forvejen findes her allerede store virksomheder som RGS 90, Inter Terminals og Dongs Energys Kulhavn med 16 meter vanddybde og 400 m kaj. Havnen, der også ligger relativt tæt på motorvejen, vil en dag få mulighed for at blive udviklet til anden anvendelse.

Den positive udvikling gør, at de lokale erhvervsmæglere oplever en stigende lyst til at købe og leje industri- og logistikejendomme. Aktuelt søger hele 292 virksomheder og 53 investorer efter denne type ejendomme i regionen gennem EDC Erhvervs Køber-/Lejerkartotek.

NB! Køge: De store projekter. Konferencen afholdes d. 12. april 2018.

- Industri- og logistikejendomme er stort herude. Og med E20 løbende midt gennem Slagelse Kommune er logistikken i top. Når den nye motor-/motortrafikvej etableres mellem Kalundborg og Rønnede bliver der endnu flere muligheder for virksomhederne for at distribuere til Tyskland gennem en direkte rute. Når Femern-forbindelsen kommer, vil denne synergi blive endnu stærkere. Samtidigt udvikles blandt andet Stigsnæs Havn som industrihavn, og kommunen er meget aktiv i at tiltrække arbejdskraft. Samlet set giver det en kombination af fordele, som får mange virksomheder til at tage skridtet og flytte hertil. Og så står vi klar til at hjælpe, siger Sven Lyse, erhvervspartner i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Et sted, hvor Slagelse også har haft succes er, er på uddannelsesområdet. Faktisk overgås tilvæksten i antal studerende kun af Aalborg og Aarhus. Slagelse har satset målrettet på uddannelser, og er i dag hjemby for blandt andet et af landets største uddannelsescentre, Selandia, som under sloganet ”Made for erhvervslivet” tilbyder mere end 100 uddannelser fordelt på 2 gymnasier, 8 fagskoler, en lang række kurser og et bredt efteruddannelsesprogram.

Selandia alene uddanner 12.000 elever og kursister om året. Samtidig har både Syddansk Universitet med godt 2.000 studerende, University College Sjælland med 8.000 fuldtidsstuderende og Erhvervsakademi Sjælland med omkring 3.000 årsstuderende til huse i Slagelse. Om omkring Slagelse Station er et nyt campusområde under udvikling – lige midt i byen.

Derfor er Per B. Madsen heller ikke bange for at løbe tør for arbejdskraft i forhold til de nye virksomheder, der inden for få år forventes at flytte til byen. Dels er planen, at kunne skaffe jobs til de mange nyuddannede, så de vælger at bliver i Slagelse. Og erhvervschefen tror også på, at mange af de fastboende med glæde skifter deres daglige pendling ind mod København ud, hvis de kan få et passende job i Slagelse.

NB! Roskilde: investeringer i byudvikling for 25 milliarder kr. 2018-2028. Konferencen afholdes d. 21. februar 2018.

- Vi håber også, at kunne tiltrække arbejdskraft fra hovedstaden. Hvis vi har jobbene, og de opdager, at de kan få en villa med havudsigt, for samme pris som en toværelses lejlighed koster i København, så tror jeg mange vil tage springet, siger Per B. Madsen.

Det lokale EDC Erhvervscenter i Slagelse tror også på, at udviklingen for alvor går op ad nu.

- Vestsjælland er Danmarks bedst bevarede hemmelighed. Det skal vi have lavet om på, siger erhvervspartner Sven Lyse fra EDC Erhverv Poul Erik Bech i Slagelse.


Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den nye Planlov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Fremtidens betonbyggeri