RealMæglerne har netop gennemført en analyse, hvor salget af villaer og rækkehuse i 1. og 2. kvartal i år sammenlignes med sidste år, og de kommuner, der alle ligger i top ti, kan forklares med Corona.

Salget af villaer og rækkehuse stiger i sommerhusområder.

– Samsø, Langeland, Sønderborg og Syddjurs er sommerhusland. Ligesom i andre sommerhus-kommuner i Danmark er salget her påvirket af den øgede efterspørgsel på fritidsboliger, som er en direkte effekt af corona og ændret rejseaktivitet, vurderer Preben Merrild Angelo, administrerende direktør i RealMæglerne med 105 butikker i hele Danmark.

Det øgede fokus på fritidsboliger har givet alle disse sommerhusområderne væsentligt mere opmærksomhed og et generelt rygstød, mener han.

På baggrund af data fra Boligsiden.dk har RealMæglerne netop gennemgået udviklingen på boligmarkedet i 1. og 2. kvartal 2020 i forhold til 1. og 2. kvartal 2019. Salget af villaer og rækkehuse er buldret frem, og kigger man nærmere på Danmarks 98 kommuner, viser der sig flere konsekvenser af Covid-19.

– De øvrige seks kommuner, der lander i top 10, er alle ”forstadskommuner”, og vi ved, at efterspørgslen på haver og grønne områder i en periode fik lejlighedssalget i de store byer til at bremse op, siger Preben Merrild Angelo.

Corona fik blandt andet ejerlejlighedsmarkedet i København til at tøve med at sætte til salg, og først nu er sælgerne ved at melde sig på banen igen, så udbuddet er på vej tilbage på sit sædvanlige niveau.

Boligmarkedets udvikling 2021-2030. Konferencen afholdes d. 17. september 2020.

De kommuner, der i 1. og 2. kvartal går tilbage, går slet ikke tilbage i samme omfang, som de kommuner, der går frem. Og problemet er i virkeligheden en positiv historie.

– Kendetegnende for en kommune som for eksempel Hvidovre er, at udbuddet er udfordret. Det vil sige, at der ikke er nok boliger til salg. Det presser kvm-priserne op og får salget til at bremse en smule, siger Preben Merrild Angelo.

Hvad angår Billund, Dragør og Tårnby, så spiller Corona igen en afgørende rolle.

– Københavns Lufthavn (Kastrup), Billund Lufthavn og Legoland. I alle 3 kommuner er der mange boligejere, som arbejder i nogle brancher, hvor fremtiden på grund af Corona har været lidt usikker. Det har fået boligmarkedet til at arte sig mere forsigtigt her, siger Preben Merrild Angelo.

Salget af boliger er buldret frem i løbet af 2020. Aktuelt bevæger salgstallene sig i et niveau, der ligger 30 procent over gennemsnittet for 2015-2019.

April, maj og juni er traditionelt set kendt som ”de gode salgsmåneder”, hvor boligsalget topper. I år slår de alle rekorder. Juli har ligeledes markeret sig med stigende salg på trods af industriferien.

Alene i RealMæglerne steg salget af boliger i maj og juni med henholdsvis 30 og 38 procent.

Udvikling i i boligsalget i procent - Top 10

1. Samsø 61 procent

2. Glostrup 33 procent

3. Furesø 31procent

4. Langeland 30 procent

5. Allerød 26 procent

6. Sønderborg 24 procent

7. Brøndby 22 procent

8. Syddjurs 21 procent

9. Albertslund 20 procent

10. Ringsted 20 procent

Udvikling i i boligsalget i procent - Bund 10

89. Rebild -7 procent

90. Thisted -8 procent

91. Aabenraa -8 procent

92. Billund -8 procent

93. Nyborg -9 procent

94. Dragør -9 procent

95. Rudersdal -9 procent

96. Kolding -9 procent

97. Tårnby -11 procent

98. Hvidovre -14 procent

Kilde: Boligsiden.dk.


Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Ungdomsboliger på et modent marked

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligudvikling i Jylland