Industrivirksomhederne i Region Sjælland, hvor der er 13,4 millioner kvm lager- og produktionslokaler, har allermest damp på kedlerne, viser en række nye tal fra Oline.dk. Der er blevet halvt så mange tomme fabriksbygninger på Sjælland, og lejeniveauet er steget 33 procent.

I Region Sjælland findes 13,4 millioner kvm lager- og produktionslokaler, hvilket er 13 procent af samtlige industrilokaler i landet.

Før finanskrisen i 2006-2007 stod kun 0,4-0,8 procent af industribygningerne tomme i de gamle Storstrøms, Vestsjællands og Roskilde amter – på landsplan var rekorden 1,3 procent i april 2007. I Vest- og Sydsjælland toppede tomgangen med 3,7 procent i juli 2011. De seneste 3 kvartaler har niveauet været 1,8-1,9 procent, og lejeniveauet er steget med 33 procent i hele Region Sjælland.

NB! Logistik- og industriejendomme - projekter og udvikling 2016-2025. Konferencen afholdes d. 28. september 2016.

- Sjælland er den region, hvor det ifølge vores data går bedst for industrien, og især i Vest- og Sydsjælland går det stærkt. I øjeblikket står under 2 procent af lagerhallerne og fabrikkerne tomme – det er en halvering siden 2011, da krisen var værst, og noget af det laveste i hele landet. Samtidig er lejeniveauet for lager- og produktionsbygninger steget markant det seneste år og ligger væsentligt højere end i 2011. Endnu et sundhedstegn er, at antallet af udbudte bygninger er faldet med 2/3, siger Simon Skou Andersen, administrerende direktør for Oline.dk, landets største portal for erhvervslokaler med aktuelt næsten 10.400 lokaler til leje og ejendomme udbudt til salg.

Også Østsjælland – med blandt andet Køge og Roskilde – klarer sig godt med stigende leje og færre udbudte ejendomme, men kan ikke helt følge det høje tempo i Vest- og Sydsjælland. En dugfrisk opgørelse fra Væksthus Sjælland viser, at regionens 17 kommuner har fået 3.300 nye fuldtidsjob siden udgangen af 2013.

NB! Frederikssund - byudvikling og investeringer for 12 milliarder 2016-2027. Konferencen afholdes d. 5. oktober 2016.

- Tallene fra Oline.dk afspejler, hvad vi ser i vores daglige arbejde. Regionen er kommet af med en pæn portion tomme ejendomme. Det er en fordel, at mange fabrikker og lagerbygninger ligger tæt ved motorvejsnettet. Inden for det seneste par måneder har vi selv afsluttet tre større udlejninger i erhvervsområdet Stop 39 ved den sydlige afkørsel ved Slagelse, siger Henrik Nikolajsen, partner i Nybolig Erhverv Jørgen Klode med afdelinger i Slagelse, Næstved og Roskilde.

I 2006-2007 havde de daværende 3 sjællandske amter – Roskilde, Vestjælland og Storstrøm – samlet set landets laveste tomgang for industriejendomme. Mindre end 1 procent af lagerbygningerne og fabrikkerne stod tomme – i Storstrøms Amt var det endda under 0,5 procent.

NB! ROSKILDE investerer 25 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 13. september 2016.

Så satte finanskrisen ind, masser af fabrikker lukkede eller indskrænkede. På få år blev tomgangen 5-doblet – og blev groft sagt liggende på det høje niveau fra 2011 og 2-3 år frem. Siden er der kommet liv og aktivitet i masser af tomme bygninger, og især de 2 seneste år er det gået stærkt.

I Region Sjælland under ét står kun omkring 2 procent af fabrikkerne tomme – på landsplan er tallet 3 procent.

NB! Helsingør investerer 13 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 26. januar 2017.

Samme billede gælder for udviklingen i lejeniveauerne: På landsplan er lejen steget knap 4 procent det seneste år, men ligger fortsat 2 procent under niveauet fra 2011. I Vest- og Sydsjælland er lejen derimod forøget hele 33 procent de seneste 12 måneder og ligger næsten 34 procent højere end for 5 år siden. Lejeniveauet i Østsjælland er steget godt 11 procent på 1 år og ligger nu 8 procent højere end i kriseåret 2011.

- Højere husleje kan være irriterende for en iværksætter eller en virksomhed, der har brug for mere plads, men det er jo et sundhedstegn for industrien i regionen. På samme måde er det udtryk for bedre tider, at der simpelt hen ikke bliver udbudt så mange lejemål: Siden 2011 har der været et fald på næsten 50 procent i Østsjælland i antallet af udbudte ejendomme og på 65 procent i Vest- og Sydsjælland – det er meget kraftigere end på landsplan, siger Simon Skou Andersen.

NB! Erhvervslejelovens nye udvikling. Seminaret afholdes d. 6. april 2017.

Tallene er baseret på knap 800 udbudte lokaler til produktion og lager, udbudt via erhvervsportalen Oline.dk med Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om 10.400 lokaler og ejendomme.

Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Oline.dk har mere end 90.000 besøg hver måned, og portalen omfatter lager- og industriejendomme, lokaler til butikker, cafeer og andre spisesteder samt kontorer og ledige lokaler i kontorhoteller.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Ungdomsboliger på et modent marked

Fremtidens betonbyggeri

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS