Der er aktuelt er fejl i op til 70 procent af de byggeansøgninger, forvaltningen modtager.

En styrket indsats på byggesagsområdet har medvirket til at få nedbragt byggesagsbunken. Med budgetmidler kan nye sager overholde de nationale servicemål i 2023.

Teknik- og Miljøforvaltningen følger udviklingen på byggesagsområdet tæt og bruger en prognosemodel, udviklet af Deloitte, der gør det muligt at regne på, hvordan sagsbunken og sagsbehandlingstiden udvikler sig under forskellige forudsætninger.

Den første prognose fra august 2021 pegede på, at sagspuklen ville være væk i foråret 2023, men det har vist sig, at en række af de forudsætninger, der lå til grund for den første prognose, har ændret sig.

Det har derfor været nødvendigt at opdatere prognosen med den nye viden. Det har blandt andet vist sig, at en stor del af byggesagerne er noget mere komplicerede og tidskrævende end først antaget, derudover har det været vanskeligt at rekruttere og fastholde erfarne byggesagsbehandlere.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) kalder sagsbehandlingstiderne uacceptabelt lange og understreger, at det er vigtigt at sikre budgetmidler til de nødvendige indsatser.

Udvikling af ferieboliger og ferieparker - regler, nye projekter og finansiering. Konferencen afholdes den 8. september 2022.

- Sagsbehandlingstiderne på byggesagsområdet er uacceptabelt lange, og vi er nødt til at reagere, når forudsætningerne ændrer sig og iværksætte de nødvendige indsatser, så vi kan få bugt med sagspuklen og overholde de nationale servicemål. Derfor håber jeg meget, at der er politisk opbakning til indsatsen i budgetforhandlingerne, siger Line Barfod.

Den aktuelle sagsbunke på byggesagsområdet skyldes hovedsageligt overgangen til det nationale bygningsreglement BR 18, som både ansøgere og kommuner synes har været svært at navigere i. BR 18 har blandt andet gjort den enkelte byggeansøger ansvarlig for selv at indhente en såkaldt brand- og konstruktionserklæring og indplacere et byggeri i den rigtige brandklasse.

Det har været stærkt medvirkende til, at der aktuelt er fejl i op til 70 procent af de byggeansøgninger, forvaltningen modtager.

Forvaltningen har allerede iværksat en lang række initiativer for at få nedbragt sagsbunken, blandt andet fasttrack af visse sagstyper, specialiserede teams – blandt andet på altanområdet og en styrket dialogindsats for at minimere sagsforlængende fejl i byggeansøgninger. Derudover tager en ekstern partner sig af dele af det sagsforberedende arbejde i nogle sager.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS