Med budgettet for 2021 har politikerne øremærket 20 millioner kr. til et ID-kort mod social dumping, som skal rulles ud på kommunes største byggepladser. Samtidig er der afsat 22,4 millioner kr. til at kommunens indsatsteam mod social dumping kan fortsætte frem til 2025.

København strammer nu skruen yderligere om leverandører, som forsøger at snyde med løn og arbejdsvilkår. Politikerne på rådhuset har med budgetaftalen for næste år givet grønt lys til, at kommunen nu udbreder det krav om ID-kort mod social dumping, som i øjeblikket afprøves på 2 af kommunens byggepladser.

Dermed vil ID-kortene fra næste år blive udbredt til alle kommunens større byggerier til mere end 50 millioner kr. ID-kortene kan også blive bragt i spil til kontrol af leverandører inden for andre brancher som for eksempel rengøring og transport.

- ID-kortene har vist at være et effektivt våben i kampen mod social dumping. Kortene gør det lettere for os at opdage lønfusk og snyd med arbejdstid, da systemet giver os et præcist overblik over, hvem der har været på byggepladsen og hvornår. Jeg er glad for, at vi nu udbreder ordningen til flere byggerier og sender et klart signal om, at vi kommer efter de virksomheder, som ikke har rent mel i posen, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Kortordningen fungerer ved, at alle medarbejdere får udleveret et ID-kort, som de skal tjekke ind og ud med i opstillede scannere ved indgangen til kommunens byggepladser. På den måde kan Københavns Kommune følge med i, hvem der arbejder for leverandører og underleverandører på pladsen på hvilke tidspunkter. Systemet indeholder oplysninger om medarbejderne og deres ansættelsesforhold, så ved mistanke om snyd med fx underbetaling eller arbejdstimer kan kommunen hurtigt lave en kontrol og kræve at se medarbejdernes lønsedler og ansættelsesbevis.

Udover de 20 millioner kroner, der i budgettet blev afsat til at ud-brede brugen af ID-kort, blev der afsat 22,4 millioner kroner til den fortsatte finansiering af kommunes indsatsteam mod social dumping frem til 2025. Indsatsteamet står blandt andet for de fysiske besøg på kommunens byggepladser, driver kommunens hotline mod social dumping og gennemfører dokumentkontroller i de sager, hvor der er mistanke om snyd.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Den nye Planlov KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter