Aalborg Kommune og Aalborg Forsyning har i denne uge indgået aftale om sammen at etablere en 230.000 kvm stor klimapark i Sofiendal Enge. Anlægsudgiften er godt 16 millioner kr.

Klimaparken etableres på et tidligere landbrugsareal, der nu skal omdannes til natur med regnvandssøer, vandløb, stier og beplantning.

- Med Sofiendal Enge har vi slået flere fluer med ét smæk, udtaler rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Hans Henrik Henriksen.

- Klimaparken efterkommer et behov for rekreative områder i Skalborg - et behov vi blandt andet kender fra kommuneplanarbejdet i området, hvor manglen på nær-naturområder netop var et af emnerne i den offentlige debat. Samtidig får vi med klimaparken også skabt et regulært naturområde, hvor det vilde plante- og dyreliv kan vokse på egne præmisser, fortsætter han.

Hos Aalborg Forsyning er der også tilfredshed med, at der nu er kommet en aftale i stand om klimaparken. Selskabet skyder 34 milloner kr. i projektet, der ejes og drives af Aalborg Kommune.

- Vi vil gerne være et moderne og visionært vandselskab, der bidrager til gode byløsninger i vores forsyningsområde. Klimaparken i Sofiendal Enge er et godt eksempel på, at vi kan få løst vores tekniske vandhåndteringsopgave samtidig med, at borgerne får et nyt naturområde, uden at det koster hverken forsyningsselskabet eller kommunen flere penge. Parken er faktisk godt 4 millioner kr. billigere for os, end hvis vi havde valgt mere traditionelle løsninger til vores regnvandshåndtering, siger formand for Aalborg Forsyning, Vand, Lasse Frimand Jensen.

NB! Aalborg: Erhvervsmarkedets udvikling. Konferencen afholdes d. 11. oktober 2018.

Projektets naturaspekt kombineret med reguleringen af Svanholmgrøften vækker også begejstring hos Miljø- og Energiforvaltningens rådmand, Lasse P. N. Olsen.

- Vi arbejder løbende på at give naturen bedre vilkår. Særligt vandløbene kan være udfordrede ved kraftig byvækst - ikke mindst set i lyset af de klimaforandringer vi står overfor. Klimaparken forener håndteringen af regnvand med bedre vilkår for natur og vandløb, hvilket er med til at øge biodiversiteten. Det er et rigtigt godt eksempel på, at bæredygtige løsninger er mulige, hvis man tænker sig godt om og arbejder sammen på tværs af fagområder, siger rådmanden.

Klimaparken skal håndtere regnvand fra de 1.200 nye boliger i Sofiendal Enge og Skalborg vest for Hobrovej. I alt håndteres regnvand fra 3,7 millioner kvm by, svarende til 500 fodboldbaner.

Anlægsudgiften er godt 16 millioner kr. Klimaparken etableres fra 2018 og frem til 2030, hvor parkens vandhåndteringsanlæg er fuldt indfaset. Allerede i løbet af få år vil parken dog fremtræde som en helstøbt park, idet anlægsarbejderne udføres som et samlet arbejde.

Projektet etableres og ejes af Aalborg Kommune. Aalborg Forsyning betaler den del af anlægsudgiften, som vedrører håndteringen af regnvand. Aalborg Kommune etablerer selv de rekreative faciliteter. Aalborg Forsyning bidrager til driften af regnvandshåndteringsdelen i hele klimaparkens levetid på 100 år.

Projektet består af 3 delelementer:

 


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Stormflodssikring af by- og landområder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.