Anders Brøndum Klein vil i sin 3-årige erhvervs PhD studere samarbejdet og frugterne af det ved et stort byudviklingsprojekt, som blandt andet omfatter en 70.000 kvm grund i midtbyen. 

Realdania og Innovationsfonden støtter forskningsprojekt, hvor Holstebro bliver brugt som eksempel på progressiv byudvikling. Anders Brøndum Klein er i gang med en erhvervs PhD fra Dansk Arkitektur Center på Copenhagen Business School, og han vil studere byudviklingsprojektet i Holstebro, der blandt andet omfatter hospitalsbygningerne. Forskningsresultaterne skal komme mange andre byer til gavn, når der skal byudvikles i fremtiden.

- Jeg har gode kolleger, som sagde til mig: "Kig på Holstebro, hvis du vil se spændende byudvikling." I Holstebro har der allerede være en lang proces med involvering af mange aktører. Fra årsskiftet er byen klar til at føre en masterplan ud i livet, og det giver optimale muligheder for at få rigtig meget ny viden og dermed et fundament for at udvikle ny teori om byudvikling, der kan bruges i Holstebro og mange andre byer, siger Anders Brøndum Klein.

Ifølge FN er forudsætningen for en bæredygtig udvikling af byerne, at offentlige, private og borgerne begynder at arbejde sammen på nye måder. Derfor støtter Realdania og Innovationsfonden ny forskning på området, og Holstebro bliver brugt som eksempel på inspirerende byudvikling.

Med udgangspunkt i Holstebro skal han i sit 3-årige forskningsprojekt studere, hvordan man skaber et godt og meningsfuldt samarbejde mellem kommunen, de lokale borgere, erhvervslivet og organisationer i forbindelse med byudviklingsprojekter. Et konkret resultat af forskningsindsatsen kunne blive en ny fagbog om byudvikling og samarbejde. 

Holstebro har det hele

Holstebro har alle de "ingredienser", som Anders Brøndum Klein ledte efter: en stor ledig grund midt i byen (sygehusgrunden bliver ledig fra 2021) og rigtig mange, som naturligt har en mening og holdning til udviklingen af midtbyen. Desuden er der dannet et udviklingsselskab mellem det private og det offentlige, Holstebro Udvikling P/S.

NB! Jylland: Ny ejendomsvurderingslov og ejendomsbeskatning fra januar 2020. Kurset afholdes d. 15. januar 2019.

- Set udefra er Holstebro et pragteksempel på en meget bred involvering blandt byens borgere og andre målgrupper og med en forankring højt oppe hos både kommunen og en privat aktør, Færchfonden. Det er unikt, siger Anders Brøndum Klein.

Stolthed til byen

Jesper Larsen, som er direktør for Holstebro Udvikling, er stolt over, at Holstebro er valgt som eksempel i forskningen.

- Vi har fra første dag arbejdet med en bred og dyb involvering af rigtig mange målgrupper, fordi vi har en klar forventning om, at det giver en bæredygtig byudvikling, som mange kan se sig selv. Det er da dejligt, når vores Holstebro model for samarbejde også kan bruges i forskningen til at inspirere andre til fremtidig byudvikling. Vi ser det også som en klar force for de ejendomsudviklere og investorer, som overvejer at investere i Holstebro. De får sikkerhed for, at der er opbakning bag den masterplan, der skal være pegepind for byudviklingen i de kommende år. Den er skabt af arkitekter på baggrund af 1000 ideer og forslag fra byens aktører, siger Jesper Larsen.

Rent praktisk kommer Anders Brøndum Klein til at følge et af mange projekter, der skal arbejde med nye funktioner på sygehusgrunden, når masterplanen ligger på bordet. Han håber, at der på den baggrund kan udvikles et attraktivt bydelskoncept, understøttet af en bæredygtig forretningsmodel, som Holstebros borgere, erhvervs- og kulturliv alle kan få glæde af.

Anders Brøndum Klein lægger vægt på, at Holstebro også er interessant i sin egenskab af at være en hovedby med stor betydning for den egn, hvor byen er placeret.

- Den viden, som Holstebro bidrager med kan bruges i en lang række andre byer, som står over for de samme udfordringer som Holstebro. I et forskningseksperiment som dette har vi alle muligheder for at prøve ting af og sammen blive klogere på, hvad der virker, og hvad der ikke virker, siger han.  


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i Jylland

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter