I starten af 2020 bliver første spadestik taget til et helt nyt og banebrydende boligområde mellem Silkeborg og Horsens.

Sønderhaven i Brædstrup mellem Silkeborg og Horsens bliver et område uden biltrafik, men med bæredygtige løsninger, bofællesskab og fokus på biodiversitet. Og så bliver det byens med afstand største boligbyggeri. Første fase af Sønderhaven står klar i slutningen af 2020. Det forklarer initiativtager, ejendomsudvikler og Brædstrup-borger Peter Pørtner Voldby fra PEJA Ejendomme i en pressemeddelelse.

- Målet er at skabe et unikt boligområde, hvor klimaaftrykket er helt i bund, mens boligglæde, fællesskabsfølelse, grønne områder og biodiversitet er i top, siger han.

- For os handler det om at skabe et område, hvor man kan leve et godt liv sammen med andre, men også om at tage ansvar for, og vise, hvordan vi kan bygge og indrette os på en anderledes og mere bæredygtig måde, udtaler Peter Pørtner Voldby.

- Derfor har vi valgt en række løsninger, der reducerer energiforbruget markant, samtidig med at vi gør det muligt at leve grønnere og mere bæredygtigt - uden at gå på kompromis med hverken komfort eller en nem og velfungerende hverdag, siger han videre.

NB! Nye boformer og bofællesskaber. Konferencen afholdes d. 28. november 2019.

Sønderhavens i alt 77 på mellem 60 og 105 kvm boliger bliver bygget i 3 faser, hvor den første får byggestart i januar 2020.

Her bliver områdets bofællesskab med 26 boliger, et stort fælleshus, torv til ophold og en urtehave til beboerne opført, mens der samtidig tages hul på anlægsarbejdet til de næste faser i byggeriet.

Sønderhaven bliver stort set selvforsynende med el. Der bliver monteret integrerede solceller i tagbelægningen, som kommer til at levere energien til belysning og elevatorer. Den producerede el bliver lagret med ny batteriteknologi, så produktionen kan udnyttes bedre, og overskudsproduktion sælges til elselskaberne.

- Vi har valgt at bruge solceller, fordi det er en gennemprøvet teknologi, som kan dække hele områdets elforbrug. For beboerne betyder det, at de får en minimal udgift til el samtidig med, at de kan glæde sig over, at strømmen er miljøvenlig, forklarer Peter Pørtner Voldby.

Produktionen fra solcellerne vil også blive brugt til ladestandere til el-biler. De bliver placeret i områdets parkeringskælder, der kommer til at ligge tilbagetrukket i områdets nordlige del.

Netop parkeringskælderen er helt central for områdets indretning. Ved at samle bilerne et sted – under jorden - frigives der plads til de grønne områder, som vil omgive boligerne.

NB! Horsens: De store projekter. Konferencen afholdes d. 24. marts 2020.

Her vil stier, legepladser og et varieret planteliv være med til at sikre, at området får stor rekreativ værdi, samtidig med, at byrummet kommer til at hænge sammen med Brædstrups bymidte og byens store park, Folkeparken, som ligger lige om hjørnet.

- Sønderhaven er et boligområde eller en lille bydel, men det er også en have, i helt bogstavelig forstand. Mellem boligerne bliver der grønne områder med høje græsser, havelignende partier og frugtlunde, som giver et usædvanligt grønt byrum, større biodiversitet og livsglæde, og som samtidig binder området sammen med byens øvrige grønne områder, den gamle banesti og bakkelandet omkring byen, forklarer Peter Pørtner Voldby.

Inden byggeriet for alvor går i gang bliver den nuværende erhvervsbygning, som tidligere har huset Energi Midt, revet ned.

- Bygningen har huset enkelte virksomheder, men ellers levet en lidt anonym tilværelse de senere år. Så vi glæder os til at skabe fornyet liv i byen og bidrage til et mere attraktivt byrum og til den rivende udvikling Brædstrup er inde i - med omfattende byudvikling og stor tilflytning i de her år, forklarer Peter Pørtner Voldby.

Byggeriet påbegyndes i januar 2020 og de første 26 boliger forventes færdige i slutningen af 2020.

Brædstrup, der ligger cirka 15-20 minutters kørsel fra Horsens og Silkeborg, gennemgår i øjeblikket en markant byudvikling. Byens centrum og flere historiske bygninger bliver renoveret og moderniseret og får nye funktioner, forretninger og spisesteder. I løbet af de næste år renoveres bymidten, der er placeret lige nord for Sønderhaven-projektet, for adskillige millioner. Samtidig har Brædstrup en stor befolkningstilvækst.

PEJA Ejendomme står bag byggeriet, der bliver til med bistand fra Ginnerup Arkitekter, DEM (Dansk Energi Management), Møller og Grønborg, EnviDan, VSP, AVNØ byggerådgivning og en række lokale underleverandører.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Ungdomsboliger på et modent marked

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter