Den globale erhvervsmæglerkoncern JLL forudser stigninger i kontorlejen i Storkøbenhavn frem mod 2023 – og samtidig vil tomgangen falde yderligere. Det fremgår af dugfrisk analyserapport, som er udarbejdet i samarbejde med Lintrup & Norgart.

En af verdens allerstørste erhvervsmæglere og ejendomsrådgivere, JLL eller Jones Lang LaSalle, forudser stigende lejeniveauer for kontorlokaler frem til 2023 i Nordens største byer. Det fremgår af den halvårlige analyserapport JLL Nordic Outlook Autumn 2019, hvor mæglerfirmaet Lintrup & Norgart har stået for analyserne af det danske marked.

JLL har sat lup på de 4 hovedstæder i Danmark, Finland, Norge og Sverige samt på Gøteborg og Malmø. I Storkøbenhavn venter JLL en gennemsnitlig stigning i kontorlejen på 2 procent om året, ligesom tomgangen ventes at falde.

- Grundlæggende har Danmark en sund økonomi, og siden 2010 er beskæftigelsen i hovedstaden steget med næsten 15 procent eller dobbelt så meget som i resten af landet. Virksomhederne efterspørger moderne, effektive lokaler, og det kan være svært at skaffe i det centrale København. Derfor er lejen opadgående flere steder, og når udlejere renoverer ældre bygninger, oplever de stor lejerinteresse. Det har vi for eksempel set ved Edison, et nyindrettet flerbrugerhus i en gammel glødepærefabrik på Amager. Der har vi udlejet 95 procent af i alt 19.000 kvm på ganske kort tid, siger Thomas Wenzell Olesen, direktør og partner i Lintrup & Norgart.

NB! Co-working: Kontorhoteller og kontorfællesskaber. Konferencen afholdes d. 4. december 2019.

JLL-rapporten peger på, at den snarlige åbning af Metrocityringen vil gøre store områder af hovedstaden mere attraktive for virksomheder. Ifølge JLL’s vurderinger vil kontorlejen i Storkøbenhavn dog ikke stige helt så meget som i de 3 nabolande.

- Det hænger sammen med, at København fortsat har en del jord til rådighed, for eksempel i Carlsberg Byen, Nordhavn, Valby og Ørestad. Nogle af de andre byer har en geografi, der begrænser adgangen til jord, og i perioder med gode konjunkturer kan det presse priser og lejeniveauer højt op, forklarer Thomas Wenzell Olesen.

Rapporten peger også på, at investorer på det danske marked i et vist omfang har søgt hen mod kontorejendomme og væk fra boligudlejningsejendomme. Det skyldes dels, at priserne på boligejendomme er steget meget, dels usikkerhed om reglerne for moderniseringer, altså den meget omtalte paragraf 5.2.

Før der er en politisk afklaring af de fremtidige regler, vil investorerne være meget tilbageholdne med at investere i boliger, vurderer JLL og Lintrup & Norgart.

JLL er noteret på børsen i New York og har omkring 90.000 ansatte, fordelt på hovedsædet i Chicago og kontorer i mere end 80 lande. Det seneste år har JLL samarbejdet med Lintrup & Norgart om blandt andet Nordic Outlook-rapporten.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Ungdomsboliger på et modent marked

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne