Det sidste halve år har både København og omegnen fået flere udbudte kontorlokaler, viser tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Kontormarkedet er stadig solidt, men en del virksomheder flytter til mere effektivt indrettede lokaler med et mindre arealbehov per ansat, påpeger 2 mæglere.

Trods det efterhånden langvarige opsving er udbuddet af ledige kontorlokaler i Storkøbenhavn på 2 kvartaler steget med over 43.000 kvm – et areal svarende til godt 6 fodboldbaner. Det viser dugfriske tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.
 
- Siden 3. kvartal af 2018 er andelen af udbudte lokaler steget fra 5,6 til 6 procent i København by, altså selve København, Frederiksberg og Amager. I omegnen – Vestegnen og en håndfuld kommuner nord og nordvest for hovedstaden – er udbuddet øget fra 10 til 10,6 procent. Udviklingen virker måske ikke så voldsom, men tilsammen har Storkøbenhavn 40 procent af landets kontorarealer og en væsentlig større andel af værdien, så stigningen har stor betydning for pensionskasser og andre investorer, siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.
 
Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er godt 3.600 kontorlokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu – heraf lige knap 1.400 i København by og Københavns omegn. Ikke overraskende er der flest i Københavns kommune med 609, derefter følger Albertslund med 112, Brøndby med 81, Ballerup med 77 og Høje-Taastrup med 76.

NB! Finansiering af ejendom. Kurset afholdes d. 6. juni 2019.

En af landets største erhvervsmæglere, Colliers International, kan registrere ”en bevægelse i retning af kvalitet”.

- En del virksomheder flytter til mere moderne, arealeffektive lokaler og har derfor ikke brug for så store arealer som før. Vi ser også en tendens til, at let adgang til offentlig transport betyder mere – for eksempel er det lidt sværere at leje ud på Tuborg Havn end på Nordhavn. Markedet er stabilt, og vi venter ikke større bevægelser i tomgangen på kort sigt, men fra 2021 og 2022 stiger udbuddet mærkbart med åbningen af blandt andet KLP’s nye kontorhus i Ørestad og Danske Bank-komplekset på Postgrunden, siger administrerende direktør og partner Peter Winther.

Lintrup & Norgart, som dækker hovedstadsregionen, ser øget investeringslyst hos udlejerne.

- Mange udlejere er blevet ekstremt dygtige til at optimere deres kontorejendomme, når en større lejer siger op: Ofte bliver en større transformation sat i gang, og det kan betyde en længere periode uden lejere, og når nye virksomheder rykker ind, kan deres arealbehov været halveret i totalrenoverede og effektive kontorbygninger med diverse fællesfaciliteter. Efterspørgslen efter attraktive og velbeliggende kontorlokaler har i mine 20 år i branchen aldrig været så stærk, og i sidste kvartal af 2018 udlejede vi rekordmange kvm i Storkøbenhavn, så jeg forventer en nedadgående trend i tomgangen i de næste kvartalers tal fra Ejendomstorvet.dk, siger partner Jesper Norgart.

København by har knap 5,9 millioner kvm kontorer og Københavns omegn små 3,8 millioner kvm – på landsplan er tallet næsten 24 millioner kvm.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Ny udbudslov KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS