Ejerlejligheder henter det tabte og slutter med hele 20 procent flere handler i december. Men sommerhusene tager tronen i 2019. Tro på priser og boligkøb i 2020, viser stor rundspørge.

Boligsalget er bare steget og steget henover året. Det skriver ejendomsmæglerkæden Home.

- 2019 var en langsom starter, men en forrygende afslutter. Især for lejlighederne. Her endte salget præcist som året før - med 18.138 handler – efter et stærkt 2. halvår, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

- Fra juli til december har lejlighedssalget alle måneder lværet større end samme måned af 2018. Det toppede med 20 procent ekstra i december, siger han.

Fremgangen kommer af en blanding af lav rente, plusser i lejlighedspriserne og ikke mindst udskydelsen af boligskattereformen. Den lave rente i 2019 har også spillet markant ind på salget af andre boligtyper.

Salget af villaer og rækkehuse lå højt i december. 10 procent over samme måned året før. Sommerhusene afsluttede året med 22 procent flere handler i årets første vintermåned. Hussalget gav baghjul til 2018 i 11 ud af 12 måneder. Det samme skete for sommerhusene. Kun i juni var der færre handler end året før.

For hele året giver det et samlet et plus på 5 procent i hussalget og hele 15 procent oven i sommerhussalget. Bedste handelsmåned i år var maj, når man ser på alle 3 boligtyper tilsammen, men den bedste årstid var noget usædvanligt efteråret. Det plejer at være sommer, der sælger bedst.

Ferieparker og nye udviklingsmuligheder af campingpladser. Konferencen afholdes d. 1. september 2020.

- Siden 2000 er boligsalget i 2019 det 3. bedste – kun overgået af 2004 og 2005. Vi har altså afsluttet årtiet med manér, siger Michael Dalsager.

Det viser en oversigt over frie handler af lejligheder, villaer/rækkehuse og sommerhuse fra Danmarks Statistik sammenholdt med 2019-handlerne ifølge Boligsiden. I 2020 tegner det til, at den gode stime fortsætter.

- De fleste eksperter forventer også stigninger – i omegnen af 3-4 procent over året. Tiltro til boligpriserne og egen økonomi spiller en væsentlig rolle for boligmarkedets dynamik, så det er positive tegn, siger Michael Dalsager i Home, der i 2020 forventer et boligsalg omtrent på højde med 2019, men måske en anelse lavere.

Også det seneste køberbarometer fra YouGov og Home viser høj aktivitet fra starten af året. Hele 15 procent af danskerne svarer, at de har boligplaner. 61 procent heraf siger, at de allerede er aktivt søgende. Særligt interessen for sommerhuskøb ligger højt.

- Sommerhuset har genvundet vores hjerter, og det ser ud til, at et stort ønske om et fristed hos mange danskere slet ikke er opfyldt endnu, siger Michael Dalsager.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.