Der er stor forskel på graden af udlicitering i kommunerne i Midt- og Vestjylland. Holstebro udliciterede for eksempel 88 procent og Viborg 42 procent af driften af veje og parker i 2017. Men hvis Viborg udliciterede lige så meget som Holstebro, kunne kommunen spare 13 millioner kr. Det viser beregninger fra Dansk Byggeri.

Der er 45,5 millioner kr. at spare, hvis de 8 midt- og vestjyske kommuner i højere grad lader private virksomheder slå græs, rydde sne og lappe huller i vejene. Gevinsten afhænger af kommunens størrelse og den nuværende grad af udlicitering. Samlet set kan landets 98 kommuner spare mere end en 500 millioner kr.

Næsten 90 procent af de tekniske driftsopgaver blev i 2017 udliciteret i Holstebro, og kommunen kan kalde sig danmarksmester i udlicitering.

- Det er interessant at se, at 2 nabokommuner som Holstebro og Viborg har en meget forskellig grad af udlicitering. Ifølge beregningerne henter Holstebro en besparelse ved at udlicitere, som andre kommuner også kunne få, siger formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Niels Hansen.

NB! Jylland: AB-udbud og -tilbud udskiftes fra 1- januar 2019. Kurset afholdes d. 5. december 2018.

Det er ikke umiddelbart til at se forskel, måske med undtagelse af tøjet, om parkens grønne arealer bliver vedligeholdt af kommunens egen medarbejder eller en medarbejder i et privat firma. For borgerne er der ingen forskel, bortset fra at de kunne få mere velfærd, hvis kommunen sparede penge på at vedligeholde veje og parker ved at lade private virksomheder stå for driftsopgaverne.

- Generelt er de midt- og vestjyske kommuner erhvervsvenlige, og de fleste af kommunerne sender en del af opgaverne i udbud. Kommunerne bør ikke tøve med at udlicitere flere tekniske driftsopgaver, siger Niels Hansen.

- De private virksomheder udfører også arbejde for private kunder i konkurrence med andre virksomheder, og hvis de ikke var dygtige nok, så var de ikke en del af markedet. De private virksomheder har de rette maskiner og kvalificerede medarbejdere og kan fuldt ud leve op til forsyningssikkerheden.

Kommunerne i Midt- og Vestjylland har over de seneste år generelt udliciteret flere driftsopgaver på vej og park. Fra 2007 og 2017 er kommunernes udlicitering samlet steget fra 41,6 procent i 2007 til 45,4 procent i 2017.


Relaterede konferencer

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Stormflodssikring af by- og landområder

Den nye Planlov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter