Undtaget rekordåret 2021 skal vi tilbage til 2008 for at finde et højere boligudbud, end det vi har nu, viser de nyeste tal. Det lave boligudbud indikerer, at boligmarkedet historisk stadig er i fin form, lyder det fra mæglerkæde.

Selvom renterne er steget og boligpriserne faldet, er boligudbuddet stadig historisk lavt. Ifølge tal fra Finans Danmark, som har registreret udbuddet af henholdsvis villaer, ejerlejligheder og sommerhuse siden 2004, skal man – hvis vi ser bort fra rekordåret 2021 og 2022 - helt tilbage til 2006 for at finde en periode, hvor boligudbuddet var ligeså lavt, som det er ved udgangen af 2022, hvor det aktuelle udbud ligger på 40.037 udbudte parcelhuse, ejerlejligheder og sommerhuse.

Da boligudbuddet var højst i 2008, lå det til sammenligning på 62.621 boliger, viser en gennemgang, som ejendomsmæglerkæden Estate har foretaget.

Microliving - tiny houses, nyeste trends. Konferencen afholdes den 30. marts 2023.

- Der bliver råbt krise på boligmarkedet i den store megafon, og priserne er da også faldet siden invasionen af Ukraine, som skabte en historisk høj inflation og rentestigning, men historisk er også det aktuelle boligudbud, som set over en tyveårig periode er bemærkelsesværdigt lavt. Derfor er der grund til at trække vejret og erkende, at det faktisk ikke ser så skidt ud på boligmarkedet, som det generelt bliver udlagt, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Der er især 2 grunde til, at boligudbuddet stadig er lavt, selvom vi befinder os i økonomisk usikre tider.

- For det første vil mange boligejere, der tænker på at sælge, sætte deres planer i bero, når boligmarkedet ændrer sig så hurtigt, som vi har set det seneste halve år. Usikkerhed om fremtiden lammer mange aktiviteter, deriblandt også bolighandler. Og for det andet er flertallet af landets boligejere ikke tæt på den økonomiske afgrund, hvor salget af deres bolig kan være den eneste vej ud, som vi så i 2008 og årene efter finanskrisen, siger Thomas Hovgaard.

Jylland: Nyeste regler for generationsskifte af ejendom. Kurset afholdes den 25. maj 2023.

Selvom prognoser viser, at 2023 kan blive endnu hårdere end 2022, er der faktisk stadig masse af købere og sælgere på boligmarkedet.

- Lige i øjeblikket er der faktisk mange, der gerne vil købe, men showstopperen er, at de skal have solgt deres egen bolig først i et marked, som er præget af usikkerhed. Og vi kommer fra en periode i boligmarkedets historie, som satte helt nye standarder. Det tager tid at vænne sig til den nye virkelighed, hvor boligmarkedet grundlæggende er, som det var før Corona, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Ungdomsboliger på et modent marked

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder