Grundfos er partner i projektet, hvor gamle containere omdannes til flydende studieboliger. BIG har tegnet Urban Rigger-projektet, og selskaber bag vil kunne etablere 1.200 boliger om året. Den første Urban Rigger er fortøjet i København.

Foruden Grundfos er Danfoss, tyske Miele samt Niras og BIG partnere i projektet, hvor udtjente containere omdannes til studieboliger under navnet Urban Rigger. Den første er opført af ERBUD i totalentreprise og ligger i København.

NB! Tagboliger i eksisterende ejendomme - planlægning og løsninger. Konferencen afholdes d. 10. november 2016.

- Urban Rigger bygger grundlæggende på de samme værdier om samfundsmæssig ansvarlighed og bæredygtighed, som er fundamentet for Grundfos. Mange af Kim Loudrups tanker om fremtidens studieboliger og deres beboere ligner derfor også dem, der har været grundlaget for vores engagement i for eksempel Grundfos Kollegiet på havnen i Aarhus. Her bor primært ingeniør- og maskinmesterstuderende, som aktivt kan deltage i videreudviklingen af husets teknologi, siger Brian Sørensen, salgsdirektør for Building Services VVS og VA Entreprenør, hos Grundfos’ danske salgsselskab Grundfos DK.

Det er i tråd med Urban Rigger, som Kim Loudrup selv kalder for et open source-projekt, hvor version 1.0 er placeret i København.

- Mens bygherrerne står i kø for at få lov til at bygge dyrt og attraktivt på kajen, er der masser af plads langs bolværkerne og ved floder og kanaler i de europæiske studiebyer, hvor behovet er størst, siger Kim Loudrup.

Beregninger fra Dansk Byggeris har vist, at der er behov for 130.000 flere boliger frem mod 2020 på grund af øget tilflytning til byerne, øget befolkningstilvækst og flere ældre. En stor del skyldes studieoptaget i de store uddannelsesbyer.

- Opgørelsen fra 2015 viser, at der mangler 20.000 studieboliger i Danmark, og selvom man i mange byer bygger på livet løs, vil tallet være status quo, for tilgangen af studerende stiger tilsvarende. Og Danmark er kun nr. 21 på listen over lande i Europa med manglende studieboliger. I 2025 vil der i Europa være et uopfyldt behov på 4 millioner sengepladser, siger Kim Loudrup, der allerede har været kaldt til præsentation af idéen i flere lande.

Urban Rigger-projektet har foreløbig valgt at satse på 7 europæiske markeder. Selskabet forventer at kunne producere 100 Urban Riggere årligt, og fokus er på markederne i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Storbritannien, Holland og Frankrig.

Fra værftet i Polen, der producerer studieboligerne, kan alle markeder nås via vandvejen, og skulle der være en bro i vejen, er containerne monteret, så de kan klikkes af, mens forhindringen passeres.

Kim Loudrup har altid været dybt fascineret af containeren, som han kalder for den mest optimerede infrastruktur på planeten.

NB! Seniorboliger - udvikling og byggeri 2017-2025. Konferencen afholdes d. 26. oktober 2016.

- Her har man udtænkt et system, som er ens og anvendes på alle kontinenter. De er til rådighed over alt. Problemet opstår, når containeren ender sine dage. Afhængig af de globale stålpriser bliver de enten smeltet om eller efterladt, fordi det er for dyrt at fragte dem retur. Beslutter man sig for at smelte containeren om, har man i alt brugt 8,5 megawatt på dens livscyklus. Så i stedet for re-cycling satser vi på up-cycling. Altså fortsætte containerens liv på en ny måde. Det koster kun 450 kilowatt, og det sparer os for udledning af cirka 1.100 tons CO2 i forhold til at bygge en ny, traditionel bolig, siger Kim Loudrup.

Urban Rigger version 1.0 bliver til studieboliger for 12 personer i 9 ombyggede, brugte containere med grønt gårdmiljø, badeplatform, kajakanløb, cykelparkering og fælles tagterrasse. Containerne placeres 3 og 6 i 2 etager på en 220 kvm betonponton, der indeholder teknikrum, 12 depotrum og et fuldautomatisk, fælles vaskeri.

- Da jeg præsenterede min idé for Bjarke Ingels, tog det ham mindre end 5 minutter at komme helt ind i projektets dna, og han og BIG har tilført helt nye dimensioner, lyder det fra idémageren, der sammen med et hold antropologer på forhånd havde lavet omfattende analyser af, hvordan nutidens studerende vil bo og hvilke krav, de stiller til deres bolig.

- Det er et sted, hvor de skal sove, lave mad og hvor der skal være plads til skrivebordsarbejde. Resten handler i høj grad om at bo i rammer, der giver et godt fællesskab. Nutidens og fremtidens studerende er meget optaget af at bo i små samfund – små "communities", siger Kim Loudrup.

Derfor er formen på Urban Riger også skabt efter Lego-princippet, så flere enheder kan placeres sammen i spændende formationer med eksempelvis fællesrum og caféer som "små, flydende byer".

NB! Ungdomsboliger i Aarhus 2017-2027. Konferencen afholdes d. 23. maj 2016.

Kim Loudrup fortæller, at han har været meget selektiv i sit valg af partnere til Urban Rigger-projektet.

- Målet har været at finde innovative danske virksomheder med et stort internationalt udsyn. Virksomheder, der ser et sådant udviklingsprojekt "horisontalt", som han udtrykker det.

- Som ikke kun ser på sit eget produkts "vertikale" placering i projektet, men som ser perspektiver i fællesskabet – som Grundfos, der peger på Danfoss som en partner med synergi, siger Kim Loudrup.

For mens Grundfos står for de energibesparende pumper til både spildevand, varmeforsyning og drikkevand, leverer Danfoss de varmepumper, der sørger for gulvvarme og forbrugsvand til Urban Rigger.

Pontonen er i beton, hvori der er indstøbt brineslanger, som optager energien fra vandet på skrogets yderside, sådan som det kendes fra jordvarme. Herved opnår væsken i slangerne en temperatur på 70 grader celcius, som varmepumpen sender ud i systemet.

- Energien til varmepumpen får vi fra Tesla-batterier, der er monteret i pontonen, og som oplades fra 60 kvm solceller på taget, forklarer Kim Loudrup.

- Varmepumpen bruger 4,5 kW, mens outputtet fra den er på 17,5 kW. Vi har som de første i Europa fået lov til at bruge Tesla-batterier til den slags formål, og hvis vi i næste version får plads til flere solceller, vil vi også kunne være selvforsynende med strøm til LED-belysningen på Urban Rigger, fortæller han videre.

Også på isoleringsfronten har Kim Loudrup tænkt alternativt.

- Metalcontainere er en udfordring både med hensyn til varme og kulde. Men i stedet for at bruge traditionelle, fyldige isoleringsmaterialer, arbejder vi med blandt andet aerogel, der har sit udspring i rumfarten samt aluthermo reflektiv isolering. Det er en isolering, der består af tynde alufolier fremstillet af recycled aluminimum fra for eksempel øl- og sodavandsdåser. Folierne monteres på hver side af et skum-/plastmateriale, og resultatet er et få millimeter tykt materiale, der reflekterer temperaturen, hvilket betyder, at den samlede energiforbrug opfylder 2020-normerne. Dermed er Urban Rigger uden for den sædvanlige tilslutningspligt til fjernvarme, konstaterer Kim Loudrup.

Det er blandt andet udviklingen af nye teknologier, materialer og brugervenlige løsninger, som Kim Loudrup satser på, at beboerne vil involvere sig i.

- I de fremtidige versioner vil vi så implementere de idéer, som de studerende bidrager med mod betaling af royalities, siger han.

Også på anden vis er det muligt at betænke beboerne økonomisk.

- Vi indregner jo leje af bolværksplads i vores økonomi, men i en fransk by ser det ud til, at vi får tilbudt gratis kajplads. Da vores projekter jo fra starten er fuldt finansierede, har vi tilbudt, at besparelsen på lejen i stedet indsættes på en konto, så hver beboer ved fraflytning efter et antal år kan få udbetalt 15.000 euro til videre studier, lyder perspektiverne fra Kim Loudrup.

NB! Udvikling af hotelmarkedet 2017-2027. Konferencen afholdes d. 2. maj 2017.

Kim Loudrup fandt ud af, at Miele havde udviklet en speciel varmeventileringspumpe til tørretumblere, som kunne finde anvendelse i Urban Rigger. Som det var tilfældet hos Grundfos, fandt projektet også hos Miele vej til den øverste ledelse, der på stedet meldte sig som partner.

- Jeg tror, at vi som partnere alle ser projektet i samme lys – masser af innovation og en mulighed for at være med til at blåstemple og bære et fantastisk engagement og en stribe unikke idéer frem for et internationalt publikum, siger Brian Sørensen.

- Og lige nu fokuserer man på studieboliger, men mulighederne er jo uendelige. Små hoteller, vandrehjem, uddannelsesinstitutioner, ældreboliger – og i disse tider: hjem for flygtninge. Og fordelen ved Urban Rigger er jo, at de bare kan flyttes, hvis behovene ændrer sig, siger salgsdirektøren.

Urban Rigger får i øvrigt sin internationale debut på Arkitekturbienalen i Venedig 2016, hvor arkitekter fra hele verden i perioden 28. maj til 27. november 2016 præsenteres for de mest udfordrende og nytænkende projekter på arkitekturfronten. Urban Rigger er valgt som officielt bidrag på det ypperste fra Danmark.

Udvikling, produktion og salg af Urban Rigger varetages af selskabet Udvikling Danmark, der også har Kim Loudrup som medejer.


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Ny udbudslov KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i København frem til 2030

Fremtidens betonbyggeri

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse