Den gamle bykerne er en stor del af hovedstadens identitet. At vi stadig kan se op på de 100-300 år gamle bygninger skyldes, at der er nogle, som kan bevare dem. En af dem er projektleder Agica Hasanbegovic fra det rådgivende ingeniørfirma, Gaihede, ingeniører & arkitekter. Hans speciale er renovering og restaurering af den type ældre bygninger.

Knowhow, erfaring og erfarne rådgivere sikrer, at vi stadig har den ældre bykerne i København. Det mener projektleder Agica Hasanbegovic fra det rådgivende ingeniørfirma, Gaihede, ingeniører & arkitekter. Hans speciale er renovering og restaurering af den type ældre bygninger, og han kan lide det.

- Vi kan være stolte af den danske byggetradition. Teknikken var i orden, og der var ikke sparet på de gode materialer. Derfor er de ældre ejendomme værd at bevare – de er kvalitet. Men ingenting holder evigt, så selvfølgelig skal de renoveres, og det er vigtigt, at det sker på den rigtige måde. Det skal vi finde frem til fra bygning til bygning, fortæller han.

- Nogle gange er det rent detektivarbejde at finde ud af de gamle bygmestres tanker. Men det er min erfaring, at alt i gamle bygninger har en god grund til at være sådan, som det er udført. Intet er tilfældigt, siger han.

Oprindeligt er Agica Hasanbegovic uddannet bygningskonstruktør, men han har specialiseret sig i statik og i at udtænke nye løsninger til gamle bygninger. Han har strammet op på mange bygninger i det gamle København.

Typisk beder ejendomsejerne om hjælp og assistance, når der bliver for mange revner og skævvridninger i de gamle bygninger, eller når de skal bygges om til noget andet. Mange af bygningerne skrider langsomt fra hinanden. Men det er der råd for.

- Det kan være funderingsproblemer. Her kan vi stoppe bygningsbevægelsen ved at forstærke fundamentet. Ofte er der dog også en uhensigtsmæssig bevægelse i selve bygningen på grund af sætninger. Det kan vi blandt andet stoppe ved at skrue bygningen sammen, siger rådgiveren.

NB! Renovering og udvikling af fredede og bevaringsværdige bygninger. Kurset afholdes d. 30. oktober 2018.

Denne teknik har Gaihede brugt blandt andet på Kvindehuset i Gothersgade og en ældre ejendom i Dybensgade. Begge steder var de bærende ydervægge i dårlig stand og skæve på grund af sætninger i fundamenter. Der blev blandt andet etableret nye trækjern på tværs, som kunne skrues og spændes sammen om bygningen. Det stoppede yderligere udskridninger og stabiliserede ejendommene.

- Nu flere år efter kan vi konstatere, at det har været en succes. Bygningerne er stoppet med at skride og revne, og ejendommene er sikre nu, siger Agica Hasanbegovic.

4 lag gulv i bygning i Store Kongensgade
En anden form for slitage mødte rådgiveren ved en renovering i Store Kongensgade, hvor en bygning fra 1887, der oprindeligt rummede Bernhard Hertz Guldvarefabrik, skulle omdannes af Gaihede til nye eksklusive lejligheder.

- Da vi fjernede gulvet, viste der sig endnu et lag gulv og endnu et. 4 lag var der i alt, og det viste sig, at hovedskillevæggen ved et stort ildsted var sunket over 30 centimeter, og derfor var der lagt nye gulve ovenpå. Så vi måtte stabilisere problemet og udskifte gulvet, siger han.

Og det lykkedes. I dag er ejendommen genetableret og strammet op, og der er nu 12 eksklusive lejligheder i den 250 år gamle ejendom.

Vigtigt at renovere de ældre ejendomme
En af de bygherrer, som har renoveret deres fredede ældre ejendomme i Dybensgade og Nikolajgade i det indre København, er Haldguttenberg Advokatfirma. Firmaet ejer flere af den slags bygninger, og ejerne ved, at det er vigtigt at vedligeholde de ældre boliger på den rette måde.

- Vores meget gamle ejendomme er noget helt særligt. Nogle er endda fredet. De er mere end bare boliger for dem, der bor der. Bygninger spreder atmosfære fra en anden tid i hele kvarteret - noget som moderne mennesker længes efter. Derfor skal vi passe på dem. Det er uhyre vigtigt at vedligeholde og renovere dem, og det skal gøres rigtigt. Så det har vi meget fokus på og prioriterer, siger advokat Eske Hald fra Haldguttenberg Advokatfirma.

 


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter