Frederiksberg Kommune har i dag sendt en varsling om ophævelse af samarbejdet til Skou Gruppen, som er hovedentreprenør på renoveringen af Frederiksberg Svømmehal.

Frederiksberg Svømmehal skulle ifølge tidsplanen have genåbnet i juli 2021 efter et års omfattende renovering. Renoveringen er i dag syv måneder forsinket og det forventes, at tidsplanen bliver yderligere væsentligt forsinket på grund af manglende fremdrift og svigt i kvaliteten af det arbejde, som hovedentreprenøren Skou Gruppen har ansvaret for at udføre.

Frederiksberg Kommune har løbende forsøgt at sikre fremdriften i renoveringen sammen med hovedentreprenøren. I juni indgik kommunen en samarbejdsaftale med Skou Gruppen, som skulle sikre aflevering i januar 2022. Denne samarbejdsaftale er ikke efterlevet af Skou Gruppen. Frederiksberg Kommune har efterfølgende forsøgt at forhandle en ny aftale på plads med Skou Gruppen, hvilket dog heller ikke er lykkedes.

Syn og skøn - konfliktløsning ved byggeprojekter. Kurset afholdes den 19. januar 2022.

- Nu er tålmodigheden simpelthen sluppet op. Baseret på det samlede forløb er det Frederiksberg Kommunes vurdering, at Skou Gruppen ikke kan gennemføre entreprisen uden yderligere væsentlig forsinkelse og mangelfuld kvalitet. Derfor tager vi nu skridt til at ophæve samarbejdet og udbyde opgaven på ny, siger by- kultur- og miljødirektør Ulrik Winge.

Frederiksberg Kommune har i dag sendt en påkravsskrivelse om ophævelse af entrepriseaftalen til Skou Gruppen. Hovedentreprenøren har frem til 5. januar til at fremkomme med en handlingsplan, som utvetydigt kan betrygge kommunen i, at hovedentreprenøren retter op på forholdene. Hvis dette ikke sker, vil kommunen ophæve entreprisenaftalen.

BR18: Ændringer af bygningsreglement 2018. Kurset afholdes den 9. marts 2022.

Ifølge Skou Gruppen  er stridens kerne, hvordan de nye bassinkonstruktioner og VVS-installationer skal udføres. Skou Gruppen har nu bedt om Syn og Skøn for at få en uvildig vurdering af de byggetekniske krav, som kommunen har fastholdt på trods af Skou Gruppens indvendinger.

- Allerede i efteråret 2020 advarede vi Frederiksberg Kommune imod brugen af en forkert betontype, der både ville betyde forringelse af kvaliteten og en betydelig forlængelse af tidsplanen. Men kommunen valgte at fastholde kravet om denne type beton, som er modstrid med DS 477 og bygningsreglementet, siger Martin Skou Heidemann.

Han tilføjer, at Frederiksberg Kommune på dette tidspunkt også afviste at få Teknologisk Institut til at vurdere, om betontypen samt dæklagstykkelser var velegnet til brug i svømmehaller. Den beton, som bygherrens rådgiver, Cowi, valgte at bruge til støbning af nye og gamle bassiner, er en XD1 beton, hvilket ifølge Skou Gruppen er i direkte strid med bygningsreglementet, gældende normer og almindelig dansk byggeskik.

Ifølge Skou Gruppen er XD1 beton ikke alene en dårligere kvalitet end den norm-anviste XD2 beton. Betonen har ifølge entreprenøren også den uheldige egenskab, at den er væsentligt længere tid om at komme af med fugten, da betonen ikke er selvudtørrende.

- Vi kan kun beklage, at Frederiksberg Kommune har valgt alene at lytte til sin rådgiver, som mener, at der ikke var noget teknisk belæg for at udtørre nystøbt beton i en svømmehal, og dermed kunne de afvise vores kraftige advarsler om en forlænget tidsplan, siger Martin Skou Heidemann.

De nye brandkrav 2020, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 31. marts 2022.

Et af de få steder i byggesagen, hvor der er enighed mellem Frederiksberg Kommune, Cowi og Skou Gruppen, er manglerne ved dele af den støbte beton. Der er mangler ved den støbte beton, og Skou Gruppen og dennes underleverandør har været enige om, at det skal udbedres.

Skou Gruppens underleverandør har retten til at udbedre sine mangler, og der er fremlagt 7 forskellige udbedringsforslag siden juli 2021, som er udarbejdet i samarbejde med leverandører og eksterne ingeniører. Alle disse forslag er afvist af kommunens rådgiver.

- Desuden ønsker Frederiksberg Kommune og Cowi fortsat, at der skal bygges direkte imod gældende lovgivning og normer, hvilket er stærkt bekymrende. Kommunen mener, at vand til brugsvand og bassiner i en svømmehal ikke er kritisk for en aflevering, siger Martin Skou Heidemann.

Brugsvandsinstallationerne var udbudt som en direkte 1:1-udskiftning af eksisterende installationer, uden vurdering af lovlighed, og om vandforsyning var passende til bygningens og installationens anvendelse, lyder det fra Skou Gruppen.

Skou Gruppen mener ikke, at projektmaterialet overholder gældende normer og regelsæt for vandinstallationer.

Det medførte, at Skou Gruppen tilbage i september 2020 meddelte Cowi, at udskiftningen af brugsvandsinstallationerne ikke kunne påbegyndes, da det udbudte projekt ville være håndværksmæssigt forkert at udføre og medfører korrosive- og sundhedsmæssige risici.

RADON - sikring, kontrol, lovkrav og udbedring. Kurset afholdes den 3. februar 2022.

VVS-projektet blev derefter ændret radikalt og igangsat med næsten et år forsinkelse. Igangsætning af det kraftigt omprojekterede VVS-projekt skete først 2,5 måned efter den oprindeligt aftalte afleveringsdato 5. maj 2021. På trods af dette har Frederiksberg Kommune ikke ønsket at give tidsfristforlængelse, lyder det fra Skou Gruppen.

- Vi er meget frustrerede over hele dette forløb. Eksempelvis har vi forgæves forsøgt at forklare kommunen, at en svømmehal ikke kan afleveres uden vand i installationer og bassiner, siger Martin Skou Heidemann og tilføjer, at Skou Gruppen nu har valgt af få alle ovenstående emner bedømt af Voldgiftsnævnet efter et uvildigt Syn og Skøn.

Frederiksberg Svømmehal er en af landets ældste svømmehaller, og budgettet til renoveringen er samlet set godt 100 millioner kr.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS