Inflationen og det høje renteniveau har endnu ikke presset boligejerne fra hus og hjem, viser tal for 2021.

Mens inflationen raser og renterne er steget, har det ikke haft den store betydning for landets boligejeres evne til at betale deres terminer. Antallet af restancer og overtagne ejendomme ligger således på et lavere niveau i 2022 end i 2021, hvor der ikke var inflation og boligmarkedet slog rekorder.

I 3. kvartal 2022 var der kun 16 ejendomme, der blev overtaget, mens det tal var 13 året før. I 1. og 2. kvartal var tallet for 2022 lavere end 2021. Det viser tal fra Finans Danmark, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

- Det er positivt, at inflationen og det høje renteniveau indtil videre ikke har slået igennem, men vi har stadig til gode at se tallene fra 4. kvartal, før vi kan føle os sikre. Imidlertid er der ingen tvivl om, at landets boligejere er historisk velpolstrede til at stå imod en krise, som den vi står i nu, siger Thomas Hovgaard, der presseansvarlig i Estate.

Trods boligejernes robusthed forventer han dog, at antallet af restancer og overtagne ejendomme vil stige i 2023.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

- Det vil næsten være ulogisk, hvis ikke det stigende renteniveau kombineret med en forventet stigende ledighed ikke vil skabe udfordringer hos en række boligejere. Det kan måske især gælde for dem, som har købt på toppen i 2021 og som senere havner i en ny livssituation som skilsmisse eller arbejdsløshed, siger Thomas Hovgaard.

Han forventer og håber dog ikke, at det bliver epidemisk.

- I forhold til sidst vi stod i en krise, har de fleste boligejere finansieret deres bolig efter langt skrappere krav end tidligere, og det bør betyde, at en rentestigning kan håndteres for flertallet, fordi det er et krav, at man kan betale fast rente med afdrag. Men meget afhænger af de kommende reformer og hvad der sker på den internationale scene, som har markant betydning for det danske boligmarked, siger Thomas Hovgaard.

Hvis der kommer stor tilbagegang og mange tvangsauktioner, har det ikke kun betydning for de enkelte boligejere.

- Et stærkt boligmarked skaber både beskæftigelse og salg af produkter, som er vitalt for dansk økonomi. Når boligmarkedet går ned i kadence, har det derfor stor betydning for økonomien. Af den grund er det afgørende, at der kommer gang i handlerne igen, så det ikke sætte dybe spor, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS