Ny undersøgelse viser, at kun 60 procent af folkeskolerne lever op til kravet om 45 minutters bevægelse om dagen. Skolerne peger på, at det kræver inspirerende faciliteter at opfylde skolereformens krav.

Det er et krav i folkeskolereformen, at eleverne i gennemsnit skal bevæge sig mindst 45 minutter om dagen. I undersøgelsen Bevægelse i skoledagen 2016, som evalueringsvirksomheden Oxford Research for nylig lavet for Dansk Skoleidræt og TrygFonden, konkluderes det, at blot 60 procent af de danske folkeskoler lever op til kravet. Undersøgelsen viser også, at gode fysiske rammer er centrale for at komme elevernes manglende aktivitet til livs. Mette With Hagensen, der er landsformand for Skole og Forældre, er ikke overrasket over resultatet.

– De 45 minutters bevægelse om dagen er ikke blevet prioriteret lige så højt som lektiehjælp og længere skoledage, der har en mere direkte indflydelse på skoledagen. Jeg har stor forståelse for, at alle ikke er kommet i mål med dette endnu, men det skal ikke fritage skolerne for den opgave, der nu ligger i at komme videre. Der er brug for faciliteter, der er indbydende og let tilgængelige. Det er vigtigt, at det er nemt for læreren at få bevægelse ind i en undervisningssituation, og at eleverne selv kan gå til det og sige, "det bruger vi da lige i pausen", forklarer Mette With Hagensen.

NB! Nordhavnen - de næste faser 2017-2030. Konferencen afholdes d. 24. marts 2017.

Undersøgelsen fra Oxford Research viser også, at 55 procent af skolerne peger på gode fysiske rammer som en af de vigtigste faktorer for at få børnene til at bevæge sig mere i løbet af skoledagen. Samtidig kan få minutters bevægelse i løbet af skoletimerne hjælpe eleverne til en bedre koncentrationsevne. Virklund Sport, der er en af de førende leverandører af idrætsfaciliteter, har stor erfaring med at etablere idræts- og bevægelsesstationer, der er skræddersyede til eksisterende rum på skoler og i haller, deriblandt Ninjabanen, som er inspireret af tv-programmet Ninja Warrior.

– Der er brug for idræts- og bevægelsesstationer, som børnene selv kan kaste sig over, uden en voksen først skal finde udstyr frem fra redskabsrummet. Vores forskellige idrætsstationer kan placeres på gangarealer med meget lidt plads og bruges som et kort afbræk i timerne. Det er svært at gå forbi, uden det kribler i fingrene for at bevæge sig, fortæller Johannes Madsen, der er salgschef i Virklund Sport.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Ny udbudslov KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i Jylland