Offentlige myndigheder benytter muligheden i den nye udbudslov for at bryde kontrakter op i mindre aftaler af hensyn til de små- og mellemstore virksomheder. Men myndighederne glemmer ofte at forklare, hvis de vælger ikke at bryde kontrakten op.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har evalueret udbudslovens ”opdel eller forklar-princip”. Evalueringen viser positive fremskridt i form af en stigning i andelen af EU-udbud, som er opdelt i mindre aftaler. Men evalueringen viser også, at mange offentlige ordregivere ikke lever op til forpligtelsen om at forklare, hvorfor et udbud ikke er opdelt i delkontrakter. Derfor vil erhvervsministeren nu sætte ind.

- Det er vigtigt, at de mange små og mellemstore danske virksomheder også får en chance for at byde ind på de offentlige opgaver. Kommunerne og andre myndigheder er blevet bedre til at tænke mindre virksomheder ind i deres udbud, og det er jeg glad for, for det viser, at loven virker efter hensigten på det punkt, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

NB! Bestyrelsesarbejde i ejendomsselskaber. Konferencen afholdes d. 6. september 2017.

- Det er dog ikke alle, der har vænnet sig til det nye lovkrav. Og næsten halvdelen forsømmer at forklare hvorfor, når de vælger ikke at opdele deres kontrakter. Det mener jeg ikke er godt nok. Derfor sender jeg nu et brev til KL, Danske Regioner og ministerierne, hvori jeg indskærper over for ordregiverne, at de skal overholde opdel eller forklar-princippet. Derudover har jeg bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at se nærmere på evalueringens resultater og øge informationen på området, siger Brian Mikkelsen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil nu drøfte resultaterne af evalueringen med følgegruppen knyttet til styrelsens vejledningsarbejde på udbudsområdet. Ligeledes gennemføres en informationsindsats, der skal skærpe ordregiveres forpligtelse til at opdele kontrakter eller forklare sig.

NB! Horsens investerer 12 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 19. september 2017.

Med udbudsloven blev der 1. januar 2016 indført et krav om, at offentlige ordregivere enten skal opdele kontrakter i delaftaler eller forklare, hvis en opdeling findes uhensigtsmæssig (opdel eller forklar-princippet). Forklaringen skal fremgå af udbudsmaterialet. Det bagvedliggende hensyn har været at skabe bedre adgang for små- og mellemstore virksomheder til at byde på offentlige opgaver, hvilket samtidig kan styrke konkurrencen om opgaverne.

Evalueringen af opdel eller forklar-princippet baserer sig på 175 EU-udbud, som er gennemført efter opdel eller forklar-princippet trådte i kraft. 22 procent af udbuddene er opdelt i mindre kontrakter. 44 procent af de ikke-opdelte kontrakter havde ikke forklaret, hvorfor kontrakterne ikke var opdelt.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Ungdomsboliger på et modent marked

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Hvordan vi får mere liv i bykernerne