I en ny oversigt over boiginvesteringer forventer Finansministeren et fald på 7,8 procent. Her er uddraget fra Økonomisk Redegørelse om Boliginvesteringer:

Boliginvesteringerne er historisk set præget af stor konjunkturfølsomhed. Således har der i opgangsperioder været kraftig fremgang i boliginvesteringerne efterfulgt af en relativt dyb nedgang, når konjunkturerne vender.

I indeværende prognose ventes der – i en historisk sammenhæng – relativt moderate fald i boliginvesteringerne på henholdsvis 7,8 pct. i 2020 og 0,8 pct. i 2021.
 
I de seneste år har der været en relativt pæn fremgang i boliginvesteringerne, som i 2019 steg til en andel af BNP, der er svagt over det historiske gennemsnit.

Aftalen er indgået efter afslutningen af talarbejdet til Økonomisk Redegørelse.
 
Den skønnede udvikling indebærer, at boliginvesteringerne ventes at aftage som andel af BNP frem mod 2021. I historisk sammenhæng er faldet dog moderat, hvilket skal ses i lyset af det forholdsvis solide udgangspunkt for boligmarkedet, inden coronapandemien ramte, samt et fortsat behov for nye boliger i og omkring de store byer i de kommende år.

Den forventede nedgang i aktiviteten på boligmarkedet vil bidrage til at reducere boliginvesteringerne i den kommende tid. Det gælder både nybyggeriet og større renoveringsprojekter, som ofte finder sted i forbindelse med køb af boliger.

Det ventede fald i nybyggeriet skal herudover også ses i sammenhæng med mange færdiggjorte etageboliger i København på det seneste.

Selvom der på den baggrund må ventes en lidt lavere aktivitet af etagebyggeri i de store byer på kort sigt er der stadig på lidt længere sigt behov for flere boliger i og omkring de store byer.

Den udskudte ikrafttræden af det nye boligskattesystem giver desuden incitament til færdiggørelse og salg af etageboliger inden 1. januar 2024, hvor højere ejendomsskatter på etageboliger træder i kraft.

Det almennyttige boligbyggeri ventes også at bidrage til fremgang i boliginvesteringerne i 2020. Det forventede antal påbegyndte almennyttige boliger i 2020 er opjusteret på
baggrund af nye indberetninger fra kommunerne til Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen.

Hvor der tidligere var udsigt til et fald i antallet af påbegyndte almennyttige boliger i 2020, er der nu forventning om en stigning.

Dertil kommer, at regeringen den 19. maj indgik en Grøn Boligaftale med hovedparten af Folketingets partier.

Aftalen indebærer at der afsættes 30 mia. kr. fra Landsbyggefonden til renovering i den almene boligsektor i perioden 2021-2026. Heraf fremrykkes 12 mia. kr. til 2020, og der afsættes 6,4 mia. kr. i 2021 til afvikling af hele ventelisten i  Landsbyggefonden. Samtidig medfører aftalen, at der yderligere skabes incitament til at energirenovere for 6 mia. kr. i den almene boligsektor, fordi der udformes en ny grøn garanti.

Aftalen blev indgået efter at talarbejdet for denne prognose er færdiggjort, men vil bidrage til at løfte boliginvesteringerne og beskæftigelsen i byggeriet i de kommende år.
Samlet vil disse forhold bidrage til at understøtte aktivitetsniveauet i byggeriet i prognoseperioden.

Læs hele den økonomiske redegørelse på:

https://fm.dk/media/18021/oekonomisk-redegoerelse-maj-2020_web.pdf


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens