At få alt afvist i Landsretten er ikke hverdagskost, men sådan blev det da ejendomsbanken Løkken Sparekasses ledelse blev pure frikendt for at have givet for vilde kreditter til ejendomsaktører forud for 2008-krisen.

Dommen var helt entydig:

Thi kendes for ret:
Poul Blicher Johnsen, Poul Sørensen, Leo Christoffersen, BDO , Morten Ovesen, Revisionsfirmaet Mango Nielsen og Mango Nielsen frifindes. Finansiel Stabilitet skal betale sagsomkostninger.

Løkken Sparekasse udlånte ekstra 1 milliard på 4 år, fra 500 millioner i udlånsmasse til 1.5 milliarder, og det var primært til projektudviklere.

Som følge af en forværring af sparekassens udlån til ejendomssektoren led den så store tab i 2008, at den ikke længere kunne leve op til solvenskravene - Finanstilsynet modtog en meddelelse fra sparekassen den 11. februar 2009.

Da Løkken Sparekasse gik konkurs gennemførte Finanstilsynet en advokatundersøgelse, som siger at Løkkens årsrapport ikke fortalte hvor stor eksponeringern var til ejendomssektoren og ikke mindst til dem med store armbevægelser.

Men Finanstilsynet skrev også at det ikke mente der var foregået noget kriminelt eller virkeligt grænseoverskridende. Se:

www.fs.dk/media/1845/undersoegelsesrapport_loekken_sparekasse.pdf 

Her 11 år efter siger Landsretten i sin dom at kreditpolitikken og ikke mindst overvågningen af lånene var ikke den bedste, men der var heller ikke på de konkrete store lånesager noget at klandre diektion og bestyrelse for.

Ejendomsaktørerne

Statens skraldespandsselskab for banker, Finansiel Stabilitet, havde sagsøgt ledelsen af sparekassen for 275 millioner kr på baggrund af udlån til nedenstående selskaber:

D.F.C. Group Holding ved Flemming Thomsen

Entrepriseselskabet 1/9 2003 ved Morten Klüts og Martin Klüts.

All Nordic Group, tidligere Estate Developer ved Ole Sørensen.

Nielsen & Soltveit Holding og Morten Soltveit Holding.

Investeringsselskabet 1.10.2006, Jyske Ejendomme ved Per Jørgensen og Jan Sørensen

Niels Christian Yde Nielsen.

Krøyers Invest 

Fischer 4Benz Holding ved Henrik Fischer Christensen

C-Holding Group 

CV Ejendomme ved Carsten Vinkle.

Captil Invest ved Niels Stellan Høm.

Men alle de konkrete lån til handlerne var ud fra Landsrettens skøn i orden ud fra de givne forhold.

Dommen

For dem der vil læse dommen så kommer den her:

http://www.domstol.dk/VestreLandsret/Documents/Afg%C3%B8relser/Pr%C3%A6misser%20VL%20B-0426-11.pdf

Baggrund

Finanstilsynet sendte den 3. februar 2006 et brev til alle danske pengeinstitutter, heriblandt til bestyrelsen og direktionen for Løkken Sparekasse, hvori tilsynet gjorde opmærksom på de betydelige prisstigninger, som prægede ejendomsmarkedet på daværende tidspunkt, hvilket gav anledning til bekymringer for, at der muligvis var tale om en spekulationsdrevet prisboble på dette marked.

Endvidere bemærkede Finanstilsynet, at danske pengeinstitutter samtidig gennem en betydelig vækst i udlån og garantistillelse ved finansiering af fast ejendom havde påtaget sig en større risikokoncentration på fast ejendom end tidligere.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ny udbudslov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Fremtidens betonbyggeri

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS