Aarhus og de øvrige østjyske kommuner har færre tomme butikslokaler end for 1 år siden – trods coronanedlukninger og øget nethandel, viser nye data fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Udlejerne er blevet mere fleksible, og netvirksomheder har åbnet fysiske butikker, forklarer 2 lokale erhvervsmæglere.

Da Danmark blev lukket ned i foråret 2020, forudså mange hårde tider for butikkerne, som i forvejen var udfordret af øget nethandel. Men ved indgangen til 2021 var der færre ledige butikslokaler i Aarhus og de 10 andre østjyske kommuner ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

- I 1. kvartal 2020 var udbuddet af lokaler til butikker og spisesteder på 91.400 kvm i Østjylland – et år senere var det faldet med 2.000 kvm. Det er ingen stor ændring, men de færreste forventede vel, at vi skulle opleve færre tomme butikker. I Østjylland under ét stod 3,0 procent af butiksarealerne tomme i 1. kvartal 2021, det er lidt lavere end landsgennemsnittet på 3,2 procent. Selve Aarhus ligger endnu lavere med 2,9 procent ifølge vores database, siger administrerende direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

JYLLAND: Fredede og bevaringsværdige bygninger - nye 2021-regler, løsninger og tilskud. Konferencen afholdes den 7. april 2022.

På landsplan er 1.463 lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 274 i Østjylland – flest i Aarhus med 104 lokaler, derefter følger Randers med 52, Silkeborg med 43 samt Horsens med 30 og Norddjurs med 21. I fem kommuner er der blot 4-6 lokaler at vælge imellem, og på Samsø er der i øjeblikket ingen udbudte butikslokaler på Ejendomstorvet.dk.

- Aarhus har slet ikke på samme måde som København lidt under manglen på udenlandske turister, og så har Aarhus et stort opland som ”hovedstaden” i Østjylland. Vi oplever desuden, at udlejerne er blevet mere fleksible; det handler ikke nødvendigvis om lavere leje, men om at opfylde ønsker fra lejeren, for eksempel om at få en ny markise eller få malet facaden. Måske kan der bygges om, så butiksarealet kommer i ét plan og butikken kan spare personale, siger Trine Freno Muurholm, erhvervsmægler hos Colliers International.

JYLLAND: TRÆ - højhusbyggeri og større projekter - udfordringer, løsninger og økonomi. Konferencen afholdes den 2. december 2021.

Københavns Kommune har ifølge de seneste tal fra Ejendomstorvet.dk over dobbelt så høj andel af udbudte butikslokaler som Aarhus – og den højeste andel i de 18 år, portalen har data for.

- Stadigt flere netvirksomheder etablerer fysiske butikker eller showroom. I Aarhus gælder det for eksempel modebutikken Noella på Ryesgade. I kølvandet på genåbningen efter den seneste nedlukning har vi rigtig meget aktivitet, og mange vil gerne leje butikslokaler. Det ser jo også ud til, at det generelle opsving fortsætter, og vi har kun set få butikker, der er lukket. Senere kan der dog måske komme en negativ effekt, når coronahjælpepakkerne bliver udfaset, siger Jens Eskildsen, erhvervsrådgiver hos Nordicals.

Jylland: Generationsskifte af ejendom. Kurset afholdes den 14. september 2021.

Trine Freno Muurholm fra Colliers International peger på, at forholdene varierer i de større østjyske byer uden for Aarhus:

- I Silkeborg registrerer vi god efterspørgsel fra butikskæder, som gerne vil etablere sig og blive del af den positive udvikling, byen oplever. Randers er derimod præget af en vis tomgang i centrum, og det kan give en udvikling, hvor butikslivet med tiden koncentreres på et mindre område, siger hun.

Samlet har Østjylland lidt over 2,9 millioner butiks-kvm eller lige knap 1/6 af landets totale detailhandelsareal.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS