Erhvervsministeriets udlånsredegørelse er i dag offentliggjort. Af redegørelsen fremgår blandt andet, at andelen af nye risikable boliglån er nedbragt markant siden den 1. januar 2018, hvor nye retningslinjer trådte i kraft.

Siden 1. januar 218 har låntagere med gæld, der overstiger 4 gange indkomsten, skullet udvise større forsigtighed i valg af lånetype, hvis deres belåningsgrad overstiger 60 procent. Retningslinjer blev indført for at sikre boligejernes robusthed og et stabilt boligmarked.

Siden reglerne blev indført, er andelen af risikable nyudlån faldet på landsplan. Andelen af risikable nyudlån er faldet mest i København By. Her var andelen i 4. kvartal 2017 19 procent, hvilket i 2. kvartal 2018 er faldet til 8 procent. Udviklingen kan have bidraget til, at boligpriserne i København har udviklet sig mere afdæmpet på det seneste.

- Jeg kan konstatere, at der som forventet er sket en markant reduktion i andelen af risikable boliglån. Reduktionen i andelen er størst i København, hvor boligpriserne er højest. Det tyder på, at de nye retningslinjer har den ønskede virkning, da særligt prisstigningerne på ejerlejligheder i København ser ud til at være bøjet af, udtaler erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Risikable lån udgøres af lån med gældsfaktor over 4 og belåningsgrad over 60 procent og hvor rentebindingen er kortere end 5 år, eller hvis lånet er med afdragsfrihed, hvor renten ikke er fast i hele lånets løbetid.

De nye retningslinjer påvirker ikke kreditvurderingen af kunderne, men kan have reduceret efterspørgslen efter store lån, da førsteårsydelsen er højere ved de mindre risikable lånetyper. Det kan påvirke boligefterspørgslen i særligt de områder, hvor boligpriserne er høje.


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligudvikling i Jylland

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder