Borgmester i Esbjerg, Johnny Søtrup, forventer, at der i de kommende år bygges for 23 milliarder kr. i den sydvestjyske by. Trods faldende oliepriser er der nemlig skabt 2.500 nye arbejdspladser i byen gennem de sidste 4 år.

Esbjerg markedsfører sig som energimetropol. Byens erhvervsliv spænder dog væsentligt bredere, så selvom der er krisestemning i olieindustrien, lider jobmarkedet i Esbjerg ingen nød.

- Mange tror, at vi er fuldstændigt afhængige af olien, men det er faktisk ikke tilfældet. Vi har selvfølgelig mange beskæftigede inden for olie/gas-branchen, men branchestrukturen i Esbjerg er generelt meget bred. Trods faldende oliepriser er der i løbet af de sidste 4 år skabt 2.500 nye stillinger i Esbjerg Kommune – blandt andet fordi havvindmølle-industrien boomer, forklarer borgmester i Esbjerg Kommune, Johnny Søtrup.

NB! Sønderborg investerer 13 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 29. marts 2017.

De mange nye stillinger er blandt andet skabt i mange helt nye virksomheder, og væksten i antallet af nye virksomheder kan – ifølge borgmesteren – delvist tilskrives kommunens erhvervsvenlighed. Esbjerg rangerer igen i 2015 relativt højt på Dansk Industris liste over kommunernes erhvervsvenlighed, hvor kommunen indtager 13. pladsen.

- Blandt de 6 største byer, er vi dem, der klarer os klart bedst. Og der er langt ned til den næste på listen, som er Randers på 36. pladsen. I løbet af de sidste 2 år har vi skabt 50 nye energirelaterede virksomheder i Esbjerg. Samtidig bygges der rigtig meget i øjeblikket, og vi regner med, at der de kommende år vil ske investeringer for yderligere 23 milliarder i både privat og offentligt byggeri. Det er også med til at skabe arbejdspladser, tilføjer borgmesteren.

Samtidig bidrager de 190 statslige arbejdspladser, der i løbet af de næste 2 år rykker til Esbjerg som en del af den hidtil største plan om statslig udflytning, også til festen.

Den 1. januar 2016 flyttede Færdselsstyrelsen de første arbejdspladser til kommunen, og snart følger en større del af styrelsen trop sammen med dele af Energistyrelsen, Energinet.dk, Erhvervsstyrelsen og SKAT. At de energirelaterede styrelser rykker hertil, er for Johnny Søtrup helt oplagt.

NB! FREDERICIA: Fremtidsplaner 2017-2025. Konferencen afholdes d. 3. november 2016.

- Jeg har i mange år talt for, at Energistyrelsen skulle flytte en afdeling til Esbjerg, fordi vi er et naturligt udgangspunkt for olie- og gasindustrien. Så det giver rigtig god mening for alle parter, vurderer han.

Esbjerg Kommune har tidligere haft udfordringer med at trække specialiseret arbejdskraft til byens mange energirelaterede virksomheder. Derfor glæder det borgmesteren, at der nu er udsigt til knap 200 nye vidensrelaterede arbejdspladser.

- Jo flere spændende jobs, vi har at tilbyde i kommunen, jo nemmere er det er tiltrække specialiseret arbejdskraft. Det giver nemlig bedre jobmuligheder for den ledsagende partner, der ofte vil være en faktor i beslutningsprocessen om at flytte hertil, pointerer borgmesteren.

Allerede for 11 år siden flyttede Sikkerhedsstyrelsen sine aktiviteter til Esbjerg Kommune. Og selvom de ansatte fik mulighed for at flytte med, lærte kommunen dengang, at det sjældent bliver realiteten.

NB! ESBJERG investerer 24 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 11. oktober 2016.

- Vi skal ikke regne med, at alle ansatte tager med fra København. Vi forventer, at 25 procent flytter med, og at de resterende stillinger skal besættes på ny. Men i Esbjerg har vi aldrig oplevet det som et problem. Der er typisk mange ansøgere, og stillingerne er ofte med til at tiltrække andre tilflyttere, beretter han.

Selvom der i øjeblikket skyder nye virksomheder op i Esbjerg med næsten samme frekvens, som der dukker østers op i Vadehavet, bærer erhvervslivet stadig præg af lokalt sammenhold.

- Folk er generelt gode til at sparre med hinanden, og der er en fantastisk pionerånd og lyst til at samarbejde. Det giver en rigtig god stemning til byen, og jeg tror, mange erhvervsfolk ser Esbjerg som et sted, hvor tingene kan lade sig gøre, slutter borgmesteren i Danmarks EnergiMetropol, Johnny Søtrup.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Boligudvikling i København frem til 2030

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Stormflodssikring af by- og landområder

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning