Energiselskaberne står for at gøre erhvervs- og boligejendomme mere energieffektive, men indsatsen har været for dårlig: Energiselskabernes hjælp til deres kunder til at købe mindre el og varme har været til at overse. Så nu får de frataget opgaven og i stedet bliver der direkte tilskud til ejendomsforbedringer på energiområdet.

I et nyt lovforslag skrives det pænere:

… der skal foretages en modernisering af energispareindsatsen med henblik på at forøge indsatsens effekt og målrette indsatsen til områder, hvor energieffektiviseringer giver større nytte for forbrugerne og samfundet end i dag.

I den kommende lov står der:
§ 7. Klima-, energi- og forsyningsministeren kan .... give tilsagn om tilskud til følgende:
1) Private bygningsejere, der gennemfører projekter om energibesparelser og energieffektiviseringer i deres bygninger til helårsbeboelse samt til energimærkning anvendt til ansøgning.
2) Virksomheder, der gennemfører projekter om energibesparelser og energieffektiviseringer i bygninger, hvor hovedanvendelsen er helårsbeboelse.
3) Virksomheder inden for produktionserhverv samt i privat handel og service, der gennemfører projekter om energibesparelser og energieffektiviseringer.

800 millioner til boligejendomme

Der indføres en tilskudspulje på 200 millioner årligt i perioden 2021-2024 som målrettes energibesparelser i boligejendomme. I lovforslaget kaldet bygningspuljen.
Modellen bliver, at dem der sparer mest per kvm får tilskuddene.
Der gives også tilskud til udgiften til energimærkning af ejendommen.

800 millioner til erhvervsejendomme

For erhvervsejendomme kommer en støtteordning kaldet erhvervspulje med 200 millioner årligt fra 2021-24 til bygningsrenovering.
Støtten vil blive givet til de ejendomme som i dag er dårligst isolerede og mindst energieffektive.

Der gives kun støtte til større projekter, for at undgå at ordningen går op i administration af småprojekter ala “vi har isoleret bagvæggen i vores værksted og vil gerne have støtte”.

Krav ved ejendomskøb

Der bliver også krav om at det offentlige skal købe energieffektive bygninger eller efterfølgende energirenovere dem:

I § 21 indsættes, at offentlige ejendomskøbere:

»8) ved køb af bygninger eller dele af bygninger inden for den statslige forvaltning, skal sikre, at bygningen opfylder visse energikrav,
9) ved køb af bygninger eller dele af bygninger, der ikke er omfattet af nr. 8, tilskyndes til at sikre, at bygningen opfylder visse energikrav«.

Fortid og fremtid

Den nye lov erstatter den nuværende energispareordning, som udløber i 2021. Den bygger på, at forsyningsselskaber “forpligtes til at sikre realiseringen af energibesparelser for at bidrage til målet om at nedbringe energiforbruget i overensstemmelse med nationale og EU-målsætninger, herunder gennem energispareprojekter i bygninger."

Den nye lov skal træde i kraft den 1. juli 2020.

Energistyrelsen har sendt lovforslaget i høring frem til den 6. december 2019.

Høringssvar skal sendes til ETE@ens.dk med kopi til CHHL@ens.dk med angivelse af journalnummer 2019-8985.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fremtidens betonbyggeri