Energinet skal bygge 7 nye biogasanlæg for 773 millioner kr., så Danmark bliver uafhængig af fossil naturgas og importeret gas.

Energinet kan nu gå i gang med at bygge 7 nye anlæg i gastransmissionssystemet, som skal sikre, at den stærkt stigende biogasproduktion kan sendes rundt i landet og ikke risikerer at blive ”lukket inde” i lokale afgreninger af gassystemet.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har godkendt investeringen, der forventes at løbe op i tilsammen 773 millioner kr.

Anlæggene vil gøre det muligt at booste den danske biogasproduktion og dermed hurtigere gøre Danmark uafhængig af fossil naturgas og importeret gas. Den danske biogasproduktion har været stærkt stigende de seneste år og udgjorde med udgangen af 2022 34 procent af det samlede danske gasforbrug.

- Men samtidig med øget produktion, har energikrise, høje gaspriser, krigen i Ukraine og frygt for forsyningsproblemer ført til, at gasforbruget det seneste år er faldet markant. Det betyder, at der især i sommermånederne kan opstå situationer, hvor noget af den biogas, der bliver lavet rundt om i landet, vil overstige det lokale forbrug. En del af produktionen af den grønne gas risikerer dermed at skulle neddrosles, eller at overskudsgas må brændes af, fordi den hverken kan bruges lokalt eller komme væk fra det lokale gassystem, siger Peter Hodal, direktør for Gastransmission i Energinet.

Energinet arbejder sammen med Evida, statens selskab for det danske gasdistributionssystem, på midlertidige løsninger, som på kort bane og inden de nye anlæg står klar, kan forhindre disse lokale overskud af biogas (biogaslommer) og eventuel afbrænding af gas.

I Karup vil Evida ombygge 2 bestilte kompressorer, mens Energinet leverer resten af tilslutning til transmissionsnettet for derved at lave en midlertidig løsning til at håndtere biogaslommer i lokalområdet, før det endelige anlæg ved Herning er klar. Energinet undersøger desuden muligheden for at nogle anlæg kan etableres hurtigere og fremskynde, at lokalproduceret biogas kan flyde ind i transmissionssystemet og ud i landet. Desuden afsøges muligheder for lokale markedsløsninger, som kan afhjælpe problemet.

De 7 nye anlæg

De nye anlæg vil blive bygget i:
Nordjylland
Etablering af ny M/R-station ( Måler- og regulatorstation) ved Haverslev, marts 2024
Ny kompressorstation ved M/R-Haverslev, juni 2026
Midtjylland
Tilbageførelsesanlæg ved M/R-Herning, marts 2025
Fyn
Tilbageførelsesanlæg ved M/R-Vissenbjerg, september 2025
Sjælland
Tilbageførelsesanlæg ved M/R-Køge, december 2025
Sydjylland 1
Tilbageførelsesanlæg ved M/R-Nørskov, marts 2026
Sønderjylland
Tilbageførelsesanlæg ved M/R-Frøslev, september 2026
Sydjylland 2
Tilbageførelsesanlæg ved M/R-Ll. Selskær, december 2026


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligudvikling i Jylland

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i København frem til 2030

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND