Hvis en bygning har fået en god energimærkning på et fejlagtigt grundlag, fordi rådgiveren har været lidt for flink, så kan energimærkningen i dag ikke kendes ugyldig. Det skal nu ændres med en ny lov som træder i kraft 1. juli 2020.

En energimærkning gælder i 10 år, og udtrykkes på en skala A-G, hvor A er bedst.

Mangelfulde eller misvisende energimærkninger kan i dag ikke gøres ugyldige, så i praksis kan bygninger stå med fine energikarakterer i årevis og opnå højere salgspriser end de reelt er berettiget til. 

Og problemet er kæmpestort: 32 procent af nybyggerier er energimærket forkert. Og af en eller anden årsag er det (næsten) altid til den gode side....

Ny regler 

Med den forslåede lovændring vil det være muligt at fastsætte nærmere regler om, at energimærkninger kan gøres ugyldige.

"Den foreslåede udvidelse af bemyndigelsen til at kunne gøre indberettede og offentliggjorte energimærkninger ugyldige vil særligt omfatte tilfælde, hvor energimærker er mangelfulde eller giver et misvisende billede af bygningens energimæssige tilstand, og hvor energimærkningen ikke kan bringes til at give et retvisende billede, f.eks. fordi det certificerede energimærkningsfirma ikke længere eksisterer og dermed ikke kan berigtige energimærket", står der i bemærkningerne til lovforslaget. 

Høringssvar til den nye lov skal sendes senest den 6. december 2019 til ETE@ens.dk og CHHL@ens.dk med angivelse af journalnummer 2019-89852. 

Kvalitetskontrol

Baggrunden for loven er at Energistyrelsen har gennemført en kvalitetskontrol som viser, at kun 77 % af energimærkningerne har fået tildelt den korrekte karakter, mens 23 % var fejlmærkede. Der var færrest fejl på eksisterende ejendomme.

Resultatet for nybyggeri var at kun 26 ud af 38 kontrollerede bygninger har fået tildelt korrekte energimærker, svarende til at kun 68 % er mærket korrekt.  

For at få flere korrekte energimærkninger vil Energistyrelsen udarbejde et nyt kontrolsystem. Og så kommer den nye lov, så der kan gribes ind overfor fejlagtige energimærker.

Energistyrelsen har i forbindelse med kvalitetskontrollen givet kritik til 41 firmaer, der har udarbejdet fejlagtige energimærkninger, og 10 påtaler til firmaer, der har udarbejdet energimærkninger med alvorlige eller gentagne fejl og mangler. Påtaler bliver offentliggjort på www.sparenergi.dk i 1 år.

På Energistyrelsens hjemmeside er der for øjeblikket kun listet 9 firmaer med påtaler - mest pinligt er det nok for hæderkronede Rambøll at stå på listen:

* Hurtig Hussyn

 * Scanenergi 

 * Bygningskontoret

 * Botjek

 * Dansk Energi- og Byggerådgivning

 * Rambøll Danmark

 * Boligeftersyn

* Energi- og Bygningsrådgivning

* Dansk Bygeningsrådgivning.

Se oversigt på: https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/find-energimaerkningsfirma

 

Fakta

Energimærkning af bygninger har 2 formål:

* Viser bygningens energiforbrug på energimærkningsskalaen, som går fra A til G. 

* Besparelsesforslag viser de energimæssige forbedringer, som er rentable at gennemføre – hvad de koster at gennemføre, hvor meget energi man sparer, og hvor stor besparelse.

Der er nu 560.000 energimærkninger i energimærkningsdatabasen. 

Se den fulde rapport fra Energistyrelsen her:

https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Energimaerke/status_for_energimaerkningsordningen_for_bygninger.pdf 

 


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Stormflodssikring af by- og landområder

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter