Ejendomsselskab købte for 1,3 millioner kr. et 18.200 kvm stort areal med kommunal tilbagekøbsklausul. Nu har selskabet fået lov til at videresælge arealet uden bebyggelse, selvom det kan få afledte økonomisk konsekvenser får kommunen.

Ejendomsselskabet TEAS, der har samme ejerkreds som SB Entreprise, købte 3 storparceller i Nordrup Vestervang af Ringsted Kommune i foråret 2019 med byggeret til 4.400 kvm boliger.

Parcellerne er alle ubebyggede, og en betingelse i handelen var, at parcellerne ikke kan videresælges ubebygget uden Ringsted Kommunens tilladelse, samt at Ringsted Kommune har forkøbsret og kan købe arealet tilbage for den samme købesum, som køberen overtog den af Ringsted Kommune og fratrukket omkostninger i forbindelse med tilbageskødning.

Kort efter handlens indgåelse er TEAS/SB som entreprenør blevet involveret i et byggeprojekt i Nykøbing Sjælland for boligselskabet PAB. Her opfører TEAS/SB for boligselskabet en blanding af almennyttige boliger og private andelsboliger.

TEAS/SB har været i dialog med PAB om et lignende projekt på arealerne i Nordrup Vestervang og har derfor Ringsted Kommune anmodet om tilladelse til at videresælge parcellerne i ubebygget stand til PAB, da det er PAB, der som almennyttigt boligselskab skal være bygherre og ikke TEAS/SB.

Anmodningen går udelukkede på salg til PAB. TEAS/SB skal stå byggeriet af boligerne, og inkluderet i grundprisen vil være, at TEAS/SB varetager byggemodningen af grundene herunder vejanlæg, kloak og belysning. Der vil blive tale om et samlet projekt med op til 40 rækkehuse. Byrådet i Ringsted skulle den 7. oktober 2019 tage stilliing til sagen. 

NB! Femerntunnelen: Investeringer og ejendomsudvikling. Konferencen afholdes d. 21. november 2019.

Af sagsakterne fremgik det, at sagen ikke har nogle økonomiske konsekvenser for kommunen, men byrådsmedlem Benny Christensen (S) slog fast, at kommunen skal afsætte op mod 10 procent i kommunal grundkapital, hvis der nu skal bygges almene boliger i stedet for private boliger på storparcellerne.

- Hvis boligselskabet opfører boliger, så har vi et problem, vi skal løse. Og når du kigger i budgettet, så har vi rent faktisk ikke sat nogle penge af til alment byggeri i overslagsårene, sagde Benny Christensen.

Borgmester Henrik Hvidesteen (V) påpegede dog, at sagen ikke har nogle direkte bevillingsmæssige konsekvenser for kommunen.

- Men derfor er det jo også rigtigt, at der er nogle afledte økonomiske konsekvenser, såfremt dette boligselskab, der opfører boligerne, sagde borgmesteren.

Politikerne besluttede at give dispensation til videresalg på betingelse af, at kommunens tilbagekøbsklausul videreføres. Byrådet tog ikke stilling til, om PAB's projekt kan opføres, men gav udelukkende tilladelse til videresalg af storparcellerne.

PAB har oplyst, at det af driftsmæssige årsager vil være rentabelt med minimum 2 afdelinger i Ringsted, og vil derefter på sigt være interesseret i lignende projekter.

Ringsted har oplevet en massiv befolkningstilvækst indenfor de seneste 10-15 år. Siden år 2000 har kommunen fået næsten 4.000 nye borgere og har nu tæt ved 34.000 indbyggere.

Ifølge Danmarks Statistik står Ringsted til den største befolkningstilvækst i Region Sjælland frem mod 2040 – en vækst på 12,4 procent. 


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Ungdomsboliger på et modent marked

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS