Selvom boligpriserne falder og udbuddet stiger, bør man ikke gå i panik. Prognoser holder ikke altid stik, og boligmarkedet vil vende igen, viser historien.

Der er ingen grund til at gå i panik, fordi boligpriserne falder og flere pengeinstitutter forventer yderligere prisfald i år og næste år. Prisfald ændrer ikke på bytteforholdet, og vi bor i gennemsnit i mere end ti år i vores boliger. Sådan lyder det fra ejendomsmæglerkæden Estate, som gør opmærksom på, at prognoser om boligmarkedet ikke altid holder stik.

- Det ser rigtig nok ikke specielt positivt ud på den korte bane, men meget kan ændre sig i løbet af året, hvis fx konflikten i Ukraine ophører, eller tiltag mod inflationen viser sig at være effektive. Vi skal kun et par år tilbage, hvor der for boligmarkedet om muligt blev optegnet endnu mere dystre prognoser, som heldigvis ikke viste sig at holde stik. En ting er dog sikkert, og det er, at prognoserne kan skabe panik og usikkerhed for alle de mennesker, der af forskellige grunde befinder sig i en situation, hvor de skal skifte bolig lige nu, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Det nuværende prisniveau ligger på niveau med begyndelsen af 2021, da corona-nedlukningerne blev indført. Og de skal falde en del mere for at komme under 2019-niveau.

Ejendomsmarkedet i inflationstiden: aktuelle udfordringer for ejendomsmarkedet. Konferencen afholdes den 2. marts 2023.

- Dog skal det siges, at der er store geografiske forskellige. Der findes byer, hvor de nuværende boligpriser er på niveau med prisniveauet i nullerne, men det skyldes ikke kun inflationen og renterne. Vi kan ikke komme uden om en tendens, som har stået på længe, og det er urbaniseringen. Ikke kun til landets metropoler, men til de største byer i yderområderne, som i disse år oplever tilflytning fra de mindre byer. Vi bliver flere ældre, og det er alt andet lige mere attraktivt at bo i en by end på landet, hvis man som ældre borger er afhængig af nærhed til indkøb, behandling mm, siger Thomas Hovgaard.

Af samme grund er det også de største byer, der oplever de mest markante prisfald lige nu.

- Det er de store byer, der oplever de største prisstigninger på grund af stigende popularitet, og når det så går den anden vej, som vi oplever lige nu, er det samtidig også her, vi ser de største prisfald. Men ser vi historisk på prisudviklingen, vil de så også stige igen hurtigt i de store byer, når økonomien vender, og tilliden er tilbage, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligudvikling i Jylland

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Stormflodssikring af by- og landområder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.