2019 blev et rekordår for sommerhusudlejning og bragte det samlede antal overnatninger i udlejede feriehuse i 2019 op i top med en fremgang på over 1,2 millioner - til i alt 20,8 millioner overnatninger. Det er en stigning på 6 procent i forhold til 2018, oplyser Danmarks Statistik. 

Turisterne valfarter på sommerhusferie. Home har set nærmere på tallene, og de viser, at Djursland er mere populær blandt sommerhusgæsterne, end mange andre landsdele.

På en Top 20-liste over kommuner med feriehusudlejning indtager Syddjurs kommune en 7. plads med en stigning i antallet af overnatninger i 2019 på over 55.000 – til cirka 674.000 overnatninger. Norddjurs snupper en flot 10. plads med en stigning på ca. 47.000 overnatninger til i alt 352.000.

I procent slår fremgangen på Norddjurs på næsten 16 procent dog Syddjurs’ på knap 9 procent.

Det rækker til henholdsvis en 7. og en 20. plads målt på fremgangen i procent, viser Homes gennemgang.

Men det skal med i billedet, at de 6 kommuner med større procentvis fremgang i feriehusudlejningen end Norddjurs, alle har langt færre gæster end Norddjurs i løbet af 2019.

- Sommerhusferie er bare "in" for tiden, lyder det fra ejendomsmægler Steffen Gandrup, der er indehaver af Home-butikkerne i Ebeltoft og Rønde.

- Det er en tryg og grøn ferieform i en urolig verden, hvor flere og flere – ikke mindst de yngre familier – har mere fokus på klimaet og CO2-udledningen fra blandt andet flyrejser, vurderer den lokale Home-mægler på Syddjurs.

Han og kollegaen i Home Norddjurs-Grenå Sofie Vogt oplever, at stigningen primært kommer fra danske, tyske og norske turister men også mange andre nationaliteter finder vej til Djursland.

- De kommer, fordi vi har "hele pakken", slår Sofie Vogt fast.

Fra campingplads til ferieparker - nye regler, investeringer og muligheder. Konferencen afholdes d. 1. september 2020.

- Djursland ligger lidt i et smørhul midt i Danmark, tæt på Aarhus med caféliv, indkøbsmuligheder og kulturtilbud, som også trækker i mange, og vi har mange lokale turistattraktioner. Og så har vi selvfølgelig nogle af Danmarks bedste – og børnevenlige - strande, som også tiltrækker børnefamilier, fortæller Sofie Vogt fra Grenå.

Mols Bjerge, Djurs Sommerland, Kattegatcenteret, Ree Park, Skandinavisk Dyrepark, Fregatten Jylland og som noget nyt Maltfabrikken i Ebeltoft er nogle af de mange populære attraktioner, ligesom de 2 Home-mæglere oplever et boom i cykelturismen.

De mener også, at den øgede udlejning skyldes et øget udbud af sommerhuse til leje.

- Udlejningsbureauerne kunne endda have lejet mere ud, hvis de havde haft flere feriehuse på hylderne, vurderer Sofie Vogt.

- Flere sommerhusejere har valgt at leje deres hus ud nogle uger om året, fordi det er blevet mere attraktivt, og det giver mulighed for flere overnatninger, fortæller Steffen Gandrup fra home-butikken på Ndr. Strandvej i Ebeltoft.

Blandt andet betaler sommerhusudlejerne mindre skat af lejeindtægten, fordi det såkaldte bundfradrag er hævet. Fra 2018 til 2019 blev det næsten fordoblet. Og fra 2019 til 2020 er det yderligere blevet opjusteret. Det betyder, at de første 41.800 kr. af lejeindtægterne nu er skattefri, oplyser han.

Både de lave renter og de attraktive udlejningsmuligheder er med til at støtte op om sommerhusmarkedet, vurderer Realkredit Danmark.

Udsigterne til at leje sit sommerhus ud er fortsat rigtig gode, viser de nyeste tal for fremtidige bookinger.

Der var ved udgangen af december 2019 allerede booket 274.000 husuger for 2020. Det er en fremgang på 19 procent i forhold til bookingerne på samme tidspunkt året før.

Det er Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner, der har landets største fremgang målt i antal overnatninger i feriehuse. Begge nåede op på 3,5 millioner overnatninger i 2019. De 2 nabokommuner udgør sammen Danmarks absolutte centrum for sommerhuse.

Det er i øvrigt 5. år i træk, at sommerhusudlejningen i Danmark sætter rekord, oplyser Danmarks Statistik.


Relaterede konferencer

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Ungdomsboliger på et modent marked