Coronakrisen har skabt flaskehalse i den globale råvareproduktion, og det får nu materialeomkostningerne i bygge- og anlægsbranchen til at skyde i vejret, viser tal fra Danmarks Statistik, som mæglerkæden Nybolig har analyseret.

En usædvanlig stigning i omkostninger til byggematerialer har betydet, at de samlede omkostninger ved nybyg er steget med 1,3 procent i 3. kvartal 2021 sammenlignet med kvartalet før. Sammenlignes 3. kvartal 2021 med 3. kvartal 2020, er stigningen hele 4,8 procent.

- Udviklingen skyldes en blanding af 2 forhold, der begge er udløst af coronapandemiens eftervirkninger. Pandemien har verden over ramt produktionen og fragten af råvarer, og det har ført til prisstigninger på byggematerialer. Samtidig har danskernes mere tid tilbragt i hjemmet under pandemien medført, at flere har gjort alvor af byggeprojekterne i deres boliger, hvilket har skabt større efterspørgsel efter diverse byggematerialer og gjort håndværkere ganske eftertragtede, forklarer Alexander Falck Winther, pressechef i ejendomsmæglerkæden Nybolig.

Jylland: De nye brandkrav 2020, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 23. marts 2022.

Omkostningerne til byggeri af både enfamiliehuse og etagebyggeri, som det samlede indeks er baseret på, har gennemgået lignende udvikling i 3. kvartal. Her steg omkostningerne til materialer med 2,1 procent for enfamiliehuse og 1,8 procent for etagebyggeri i 3. kvartal, mens arbejdsomkostningerne dog faldt med 0,6 procent for enfamiliehuse og 0,7 procent for etagebyggeri.

- Mens materialepriserne er steget pænt, er arbejdsomkostningerne faldet en smule det seneste kvartal. Dog er arbejdsomkostningerne ligesom omkostninger til byggematerialer steget konstant den seneste mange år. Kun i en kort periode efter finanskrisen tog omkostningerne til byggematerialer et mindre dyk, siger Alexander Falck Winther.

Køge: De store projekter. Konferencen afholdes den 8. februar 2022.

Stiller vi skarpt på udviklingen det seneste år, ses den største stigning i materialeomkostninger for tømrer- og snedkerarbejde, der er steget med 8,3 procent fra 3. kvartal 2020 til 3. kvartal 2021, mens arbejdsomkostningerne er steget 3,3 procent i samme periode.

Mindst har stigningen været i materialeomkostninger for murer- og vvs-arbejde, hvor materialeomkostningerne er steget henholdsvis 3,2 procent og 3,1 procent, mens arbejdsomkostningerne for de to faggrupper er steget 2,7 procent og 1,9 procent i perioden.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS