Der er ikke gjort noget for at skærme den nuværende solpark i Marstal. Om det er denne uheldige rollemodel der har givet de store protester, og fået politikerne til at vakle, skal være usagt, men energiselskabet Better Energi følte sig ikke længere velkomne.

Kommunalbestyrelsen besluttede den 18. november 2020 at udskyde behandlingen af Kommuneplantillæg nr. 18 og Lokalplan 2-4 for Thorup Solcellepark, til senest 31. marts 2021.

Det fik bægeret til at flyde over, og 14 dage efter meddelte Better Energy at man droppede solcelleparken, som skulle ligge på et 290.000 kvm område i Thorup mellem Store Rise og Lille Rise, skrlver Ærø Dagblad.

Landmændene der ejer projektarealet er:

* Bent Fomsgaard Larsen

* Svend-Oluf Madsen

* Lars Lundtang

* Elly Olsen.

Udvikling

Oprindeligt var det Energiplan Fyn, der er et vidensforum for 9 fynske kommuner, som skabte kontakten mellem Ærø og Better Energy.

Selve projektet startede i august 2018, da kommunalbestyrelsen vedtog, at energiselskabet Better Energy kunne arbejde videre med et Kommuneplantillæg og Lokalplan for solcelleanlæg på Ærø for områderne Tranderup Nørremark og Torup.

Better Energy valgte dog kun at arbejde videre med Torup, fordi området ved Tranderup Nørremark er udpeget som særligt landskabeligt beskyttelsesområde.

Der blev udarbejdet et Kommuneplantillæg nr. 18 og Lokalplan 2-4 for Torup Solcellepark i 2020.

Den 11. august 2020 blev der afholdt et borgermøde, hvor Better Energy fortalte om kompensation for værditab på ejendomme, salg af ejendomme nær solparken og den årlige bonus.

Men Better Energy oplevede, at fra en i starten positiv modtagelse blev både lokalmiljøet og politikerne stadig mere vrangvillige: Beslutninger i kommunalbestyrelsen og de forskellige udvalg blev hele tiden udskudt med forskellige begrundelser.

- Når vi opstiller solcelleparker, er det afgørende, at det sker i tæt samarbejde med lokale myndigheder, naboer og medborgere, siger adm direktør Rasmus Kjær til Information.

- Vi er i sin tid inviteret til Ærø ud fra en præmis om, at man ønskede at gøre Ærø til en grøn og bæredygtig energi-ø. Samtidig havde man et ønske om at beskytte øens drikkevand. Ud fra det brugte vi lang tid på at finde den helt rigtige placering, og der endte vi med Thorup, sagde Rasmus Kjær til Fyns Amts Avis.

Men med et kommunalvalg i november 2021, som gør politikere stadig mere usikre, og en voksende lokal modstand besluttede Better Energy at droppe projektet, der ville give en elproduktion svarende til 16.000 husstande.

Fremtid

I princippet er der ikke noget til hinder for, at de 4 landmænd der ejer projektarealet kan finde en ny finansiering, for kommuneplantillægget og lokalplanen er ikke afhængig af en bestemt investor. Selvom det er Better Energy der har lavet grundarbejdet til plantillæg og lokalplanen, så er det kommunens eget plangrundlag.

Ærøfonden vil nu se på mulighederne for en ny konstellation. Ærøfonden hed frem til november 2020 Fonden Ærø Vedvarende Energipulje.

Større kompensation og salgsret

Der blev i Folketinget den 26. maj 2020 vedtaget bedre kompensationsordninger for værditab på ejendomme når der sættes solparker op: Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi.

Naboer til solanlæg får nu et årligt skattefrit tilskud på 2.500 kr som kompensation.

I Bekendtgørelse om bonusordning til naboer til vindmøller, solcelleanlæg, bølgekraftanlæg og vandkraftværker står der:

§ 4. En husstand har ret til at få tilbudt bonus, hvis husstanden har bopæl i en beboelsesejendom, som er beliggende i en afstand af op til 200 m fra et solcelleanlæg.

Stk. 2. Husstanden er berettiget til bonus i hele anlæggets levetid.

Ejendomsejere har fået en salgsret hvis de ligger indenfor 200 m af anlægget eller kompensation, hvis sol-anlæg forringer ejendommens værdi med over 1 procent.

Den længste afstand fra et vedvarende energi-anlæg, hvor der er blevet tilkendt værditab for en ejendom, er 5,4 km - der var her tale om vindmøller der jo er mere synlige og larmende end et solanlæg.

Hidtil er værditab blevet fastsat ud fra tegninger af det nye anlæg i forhold til naboerne. Det er nu ændret så værditabet opgøres når den første kilowatt er produceret, så det bliver virkeligheden der afgør det, og ikke en mere eller mindre god arkitekt-tegning hvor solanlægget er skjult bag smukke træer.

Hvis en ejendomsejer kræver, at energianlæggets ejer køber ejendommen, så fastsættes prisen af Taksationsmyndigheden, som er nedsat af Klima-, Energi- og Forsyningsministeren.

Better Energy

Better Energy er et vedvarende energiselskab fra København med en egenkapital på 370 millioner. Selskabet udvikler solparker i Danmark og Polen.

Selskabet ejes af Mikkel Dau, Mark Ødum, Rasmus Kjær, Michael Vater og den franske kapitalfond Omnes, som købte 10 % af Better Energy for 250 millioner i januar 2020.

Kilde: www.aeroedagblad.dk


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder