Frem mod 2050 bliver Danmark 2 grader varmere, og vi vil opleve flere hedebølger end i dag. Hedebølger skal i højere grad tænkes ind i byplanlægningen allerede nu for at modstå den såkaldte Urban Heat Islands-effekt. Det viser research på området, som Sweco i dag præsenterer i en ny rapport.

Årets første sommermåned har allerede budt på flere varme sommerdage, og ifølge fremskrivninger om fremtidens klima, er det noget, vi skal vænne os til. I 2050 vil Danmark være 2 grader varmere, vækstsæsonen vil være forlænget med mere end en måned, og antallet af dage med hedebølger vil være næsten fordoblet.

Hedebølger og tørkeperioder bliver en mere alvorlig trussel, som vi skal forholde os til og tænke ind i planlægningen af vores byer allerede nu. Det er nemlig særligt byerne, som ikke er gearet til temperaturstigningen.

- Vi har fortættet vores byer gennem hundredvis af år, og det er i høj grad hårde overflader som asfalt, sten, tagpap og tegl, som kendetegner byerne i dag. Ved hedebølger resulterer det i, at vores byer bliver overophedet – for eksempel er der i København målt forskelle i overfladetemperatur på op til 12 grader mellem områder uden for byen og indre kvarterer som Vesterbro, fortæller Camilla Hvid, som er landskabsarkitekt og arkitektingeniør i Swecos afdeling for Klima og Bysikring.

Energirenovering af ejendomme: Krav, udførelse, besparelser, leje-regulering. Konferencen afholdes den 24. november 2020.

- Fænomenet Urban Heat Islands er overset, og ikke alle kommuner forholder sig til det i dag i forhold til planlægningen af vores byer. Danske byer – herunder København – skal i fremtiden arbejde mere med strategier for håndtering af ekstrem hede. Det er nødvendigt at tænke det ind i byplanlægningen, hvis vi skal forebygge dødsfald som følge af hedebølger. Og både renovering af den eksisterende by og etablering af nye bydele skal tage højde for varmen og indbygge flere elementer, som skaber en kølende effekt, siger hun.

Ifølge Camilla Hvid er der flere måder, vi kan tilpasse vores byer til et stadigt varmere klima.

- En del af løsningen er at tænke flere blå og grønne rum i vores byer – flere parker, mere vand, flere træer. For eksempel ser vi, at København lige nu vil plante 100,000 træer i hovedstaden frem mod 2030, hvilket er super positivt – træer skaber skygge, øger luftfugtigheden og bidrager til at sænke temperaturen i byen. Men vi kan også gøre meget ved at tænke i lyse overflader, når vi planlægger eller omdanner byen – for eksempel ved at udskifte sort tagpap med lyst, og indarbejde flere grønne tage og facader, hvor det er muligt, siger hun.

Samtidig skal krav om varmetilpasning ind i by- og projektudvikling helt fra begyndelsen på samme måde, som mange gør i dag med hensyn til klimatilpasning, biodiversitet og regnvandshåndtering.

Rapporten Building resilience: Being young and getting old in a hotter Europe er 3. udgivelse i serien af Urban Insight-rapporter fra Sweco om emnet Climate Action 2020.

Fakta om heden


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Stormflodssikring af by- og landområder

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Fremtidens betonbyggeri

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligudvikling i Jylland