Den europæiske bankmyndighed (EBA) haroffentliggjort resultatet af sin omfattende stresstest af den europæiske banksektor. De danske banker klarer sig rigtig godt i stresstesten og er sammen med de øvrige nordiske banker at finde blandt den gruppe af banker, som oplever det mindste fald i den egentlige kernekapital i de 3 år, som stresstesten løber over.

EBA’s stresstest gennemføres hvert 2. år og har i år omfattet 48 banker svarende til 70 procent af den samlede bankbalance i EU. Fra dansk side har Danske Bank, Nykredit og Jyske Bank deltaget i stresstesten, mens Finanstilsynet har beregnet effekterne for Sydbank.

Formålet med stresstesten er at vurdere, om den europæiske banksektor er tilstrækkelig kapitalpolstret til at kunne modstå selv en meget hård økonomisk nedtur. Og det er den. Selv efter 3 år med kraftigt stigende ledighed, negativ økonomisk vækst og faldende boligpriser, ender de europæiske bankers egentlige kernekapitalprocent på 10,1 procent hvilket er et fald på 4,1 procentpoint i forhold til en situation uden økonomisk krise. I 2016 viste EBAs stresstest at bankerne dengang endte med en egentlig kernekapitalprocent på 9,4 procent efter 3 år med økonomisk modvind.

De danske banker, som har deltaget i stresstesten, ender med en egentlig kernekapitalprocent på mellem 11,7 procent og 15,6 procent efter at have været udsat for det meget hårde stressscenarie. Det er således tydeligt, at kapitalpolstring stadig pågår i den europæiske – og ikke mindst i den danske – banksektor, og årets stresstest viser, at bankernes modstandskraft over for økonomiske tilbageslag øges.

NB! Hillerød: De store projekter. Kurset afholdes d. 30. november 2018.

- Den finansielle krise for 10 år siden viste desværre, at bankernes kapitalpolstring ikke var tilstrækkelig i forhold til krisens styrke. En betydelig del af den omfattende regulering, som i årene efter krisen er rullet ud over banksektoren, har derfor haft til formål at øge både mængden og kvaliteten af bankernes kapital. Og det er i den grad også en dagsorden, som de danske banker har arbejdet benhårdt med. Det er derfor glædeligt at se, at anstrengelserne har båret frugt, siger Jakob Legård Jakobsen, økonomisk direktør i Finans Danmark.

Jakob Legård Jakobsen understreger, at dagens offentliggørelse af EBA’s stresstest cementerer, at de store danske banker i dag er solidt kapitalpolstret og også vil være det selv efter en årrække med massiv økonomisk modvind. I vurderingen af stresstestens resultater er det værd at bemærke, at de økonomiske scenarier, som indgår i stresstesten, løbende er blevet strammet over årene – og nu er de hårdeste nogensinde.

- Vi mener derfor, at det er en relevant diskussion at tage, hvor meget mere kapitalopbygning der er behov for. Der ligger fortsat mere kapitalpolstring i reguleringspipelinen, blandt andet i form af de kommende Basel IV-krav. Den europæiske udmøntning af Basel Komitéens anbefalinger bør efter vores vurdering tage højde for, at kapitalniveauerne i langt de fleste banker rundt om i Europa allerede befinder sig på helt andre høje niveauer end før den finansielle krise og også vil gøre det efter en hård økonomisk nedgangsperiode, siger Jakob Legård Jakobsen.

Stresstest er blevet et væsentligt værktøj, når myndighederne skal vurdere bankernes modstandsdygtighed over for økonomiske tilbageslag. Stresstest spiller dermed en vigtig rolle i understøttelsen af troværdigheden om både bankerne og den økonomi, som bankerne fungerer i.


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Den nye Planlov KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens