Basketbane og en løbebane, der i den svenske vinter bliver omdannet til langrendsskibane på taget, store fællesarealer og veldisponerede studieboliger med hems, cafe, restaurant og dagligvarebutik i stuetagen. Alt dette er ingredienserne i Inspirationen ungdomsboliger, som Christensen & Co arkitekter i går aftes modtog den svenske Bostadspriset 2018 for på scenen i Stockholm.

Christensen & Co Arkitekter i går aftes modtog den svenske Bostadspriset 2018 for på scenen i Stockholm. For Rosendal Bostäder har i samarbejde med Jernbron Arkitekter, Byggteknik Stockholm og Rambøll Uppsala har Christensen & Co Arkitekter tegnet 347 ungdomsboliger med café, restaurant og dagligvarebutik fordelt på 21.000 kvm  i Uppsala.

- Det har været sjovt! Vi har prøvet af, hvor mange muligheder, der er for at skabe små og gode lejligheder med rigtig mange kvaliteter både inde og ude: hems, masser af dagslys indenfor og ikke mindst alle de fælles funktioner som løbe- og basketbanen på taget betyder, der er et enormt fællesskab mellem beboerne, siger Michael Christensen kreativ direktør og stiftende partner, Christensen & Co Arkitekter.

Christensen & Cos fokus er ikke primært boliger, men fordi bygherre Rosendals Fastigheter har haft et stort ambitionsniveau, en masse gode ideer og en stor lydhørhed overfor utraditionelle løsninger, var Christensen & Co straks med på samarbejdet. Og det har resulteret i de atypiske ungdomslejligheder med hems, en rumhøjde på 3,7 meter og balkon eller altan til alle lejligheder.

NB! Seniorboliger og seniorkollektiver - idéer, udvikling og byggeri. Kurset afholdes d. 8. oktober 2019.

- Da vi i vinter så, hvordan der blev kørt langrendski i højt fart på taget, kiggede vi på hinanden og var enige om, at det var lykkes over al forventning at få skabt et byggeri, hvor der virkelig er fællesskab og aktivitet samtidig med, at alle kvm er rigtig godt udnyttet, fortæller Mikkel Hermann Sørensen, partner i Christensen & Co.

Inspirationen i Uppsala er en stor karré omkring en indre frodig gårdhave og bygningens samlede tagflade er ét samlet aktivt oplevelseslandskab med løbebane, vestvendte solterrasser, streetbasket samt og fitnesslokaler. I stueetagen er blandt andet en stor dagligvarebutik samt café og restaurant, som integrerer bygningen i lokalområdet.

Boligerne varierer i størrelser fra 27 til 38 kvm . Loftshøjden muliggør en sovehems oven på badeværelserne. Alle boliger har balkon eller fransk altan og 3,4 meter høje vinduespartier i nordsvensk lærketræ, som skaber en helt særlig stemning i de små lejligheder.  Facaden er lys og venlig med mange karnapper, hvilket skaber et karakteristik relief på bygningen som gør den til en skulpturelt indslag i byens rum.

Der var flere hundrede indstillede projekter.  En fagjury har udvalgt de nominerede kandidater til Bostadspriset 2018, som udover Christensen & CO var:

Juryens motivation:

Projektets grundlæggende ambition er at integrere boligerne med omgivelsernes rige udvalg af mødesteder og yderligere øge bydelens karakter den udprægede fælles sammenhæng. Husets generøse rekreative rum på flere plan, taglandskabets mødesteder, grønne områder og træningsområder giver gode muligheder for spontane møder. Bygningsvolumenet, der er konsistent gestaltet i et repetitivt og velproportioneret modulsystem, rummer innovative og veludførte lejlighedsløsninger.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter