Dansk Byggeri har i den ny revisionslov fundet en lille interessant, men ikke ubetydelig detalje, som med et fingerknips fjerner nysgerrige øjne fra de fælleskommunale paragraf 60-selskaber.

Den 19. maj 2016 blev paragraf 60-selskaberne ifølge Dansk Byggeri yderligere mørklagt. Da blev lovforslag L146 vedtaget, som betyder, at paragraf 60-selskaberne nu fjernes fra listen over selskaber med særlig offentlig interesse. Det betyder så også, at regnskabskravene er blevet slækket.

Dansk Byggeri vurderer, at det derfor bliver vanskeligt for offentligheden at få indblik i, hvad der foregår i selskaberne - alt imens den kommunale erhvervsaktivitet vokser.

NB! Bestyrelsesarbejde i ejendomsselskaber. Seminaret afholdes d. 6. september 2016.

- Kommunerne klager over økonomien. I den sammenhæng er det interessant at tænke på, at mange kommuner faktisk driver milliardselskaber. Det er heller ikke nemt at vide, da selskaberne er mørkelagte, så hvorvidt, der med få justeringer i selskaberne kan hentes millioner til kommunal velfærd, er uvist, fortæller Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Det handler om den praksis, hvor kommuner opretter et I/S, hvori de placerer alle pligter og rettigheder for en given opgave. Det vil ofte være økonomisk tunge opgaver som affald, energi, spildevand og transport, der gemmer sig bag paragraf 60-selskaberne. Der er altså tale om samarbejde om store opgaver, som Dansk Byggeri grundlæggende betegner som fornuftigt.

NB! Moms og skat 2017 for byggeprojekter og ejendom. Seminaret afholdes d. 6. december 2016.

- Det er dog offentlige selskaber, og derfor mener vi i Dansk Byggeri, at der skal være fuld gennemsigtighed, da selskaberne forvaltes med milliarder af skatteydernes penge i ryggen, siger Torben Liborius.

Åbenheden omkring de kommunale paragraf 60-selskaber bliver ifølge Dansk Byggeri hele tiden indsnævret. Tidligere har paragraf 60-selskabere været forpligtet til at levere en årlig redegørelse til Folketingets Erhvervs- og Vækstudvalg, som gav offentligheden indblik i omsætningen og udviklingen blandt selskaberne. Denne fornuftige og betryggende indsigt i offentlige selskabers virksomhed blev fjernet med en lovændring i 2015.

NB! Udvikling af butikscentre for 3,9 milliarder. Konferencen afholdes d. 27. september 2016.

- Vi mener, at der er behov for at gå den anden vej. §60-selskaberne skal være omfattet af fuld offentlig indsigt i økonomien. Det er vigtigt, at der kommer gennemsigtighed om, hvordan borgernes penge forvaltes af kommunerne – og hvad kommunerne står økonomisk på mål for, siger Torben Liborius.

Det vil ifølge Torben Liborius samtidig give indblik i, hvor stort et besparelsespotentiale der eventuelt kan indkasseres ved at sende opgaverne i udbud.

- Ikke mindst de kommunale politikere må da have et ønske om at opnå indsigt i, hvad der er af muligheder for at øge det økonomiske råderum til finansiering af de kommunale kerneopgaver indenfor service og velfærd, siger Torben Liborius.
 


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i København frem til 2030

Stormflodssikring af by- og landområder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Den nye Planlov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens