Danmarks højeste og Skandinaviens næsthøjeste beboelsesejendom med 470 lejligheder står over for en nødvendig fuld renovering.

I oktober 2019 vedtog By- og Miljøudvalget på Frederiksberg et visionsprogram (PDF), som WERK Arkitekter har udarbejdet for Nordens Plads. Nu skal beboere og aktører høres, inden arbejdet munder ud i startredegørelse og ny helhedsplan.

Det er Akelius og den erhvervsdrivende fond KFI, der som ejere af Danmarks højeste beboelsesejendom, Domus Vista, har foreslået processen, inden den mere formelle del af arbejdet bliver en realitet i form af en startredegørelse, og borgmester Simon Aggesen (K) bakker i en pressemeddelelse op om initiativet.

- Resultatet bliver altid bedst, når alle aktører samarbejder og borgerne bliver inddraget tidligt i forløbet. Derfor er jeg glad for samarbejdet og for projektets grundlæggende værdi om, at alle beboere og aktører får mulighed for at blive involveret undervejs i arbejdet, siger han.

I de seneste år er der ved Nordens Plads sket en række fysiske forbedringer. Centeret er blevet renoveret, og der er kommet flere nye butikker - blandt andet en Meny, en stor dyrebutik og en Silvan er godt besøgt. Det tidligere bibliotek er etableret som et nyt og velfungerende medborgercenter. Syd for Nordens Plads har KAB netop renoveret beboelsesejendommen Betty Nansens Allé 57-61, og er igang med renovering af beboelsesejendomme på Betty Nansens Allé 51-53. På den modsatte side af Betty Nansens Allé opføres et nyt plejecenter med 125 boliger.

Formand for Frederiksberg Kommunes By- og Miljøudvalg, Jan E. Jørgensen (V), ser frem til det forsatte arbejde.

- Der er allerede sket en del i området de senere år, ikke mindst renoveringen af centret og etableringen af et medborgercenter. Nu skal vi et skridt videre og skabe et unikt, grønt og stærkt boligkvarter, som det er godt både at bo i, arbejde og besøge, siger han.

Kommunalbestyrelsens tidligere beslutning om at undersøge mulighederne for at etablere en idrætshal i området, bliver en del af det kommende arbejde.

Renovering af Domus Vista
Som en del af udviklingen af Nordens Plads indtænkes også forandringer af højhuset Domus Vista, fremgår det af et referat fra udvalgsmødet den 28. oktober 2019.

NB Ny lov: Samarbejde mellem almene boligselskaber og private. Kurset afholdes den 1. oktober 2020.

Højhuset, som huser 470 lejligheder hovedsageligt på 70 kvm, står over for en større renovering, som særligt vedrører de horisontale altangange. Stålarmeringen korroiderer i betonelementer og får betonens dæklag til at skalde af, med risiko for nedfald til følge.

"Det er endvidere konstateret, at værn er under korroision fra indersiden. Korroisionen udgør alt i alt en sikkerhedsrisiko, som nu og her håndteres ved at facaden gennemgås og løse elementer bankes ned. En fuld renovering bør dog ske indenfor kommende år. Der er ønske om i stedet at se på mulighederne for en egentlig transformation af højhuset", lyder det i referatet.

Altangangene udgør ifølge referatet en udfordring i forhold til utryghed,  ligesom de udgør en barriere for lys og udsigt i den enkelte bolig. Altangangene er 70 centimeter brede hele vejen rundt om bygningen og fungerer som flugtveje for alle lejligheder. De kan derfor i dag ikke benyttes som ophold.

"Da der er fri adgang for alle lejligheder hele vejen rundt, oplever beboerne desuden uønskede gæster, som har en uhensigtmæssige opførsel og skaber utryghed", fremgår det af referatet.

"Der ses på forskellige muligheder og scenarier for en transformation, hvor altangange inddrages til de enkelte boliger og der lægges en ny brandstrategi for bygningen. I overvejelserne indgår en ændring af facadeudtryk, tilføjelse af nye kvadratmeter og boliger, og mulighed for ophold med blandt andet offentlig adgang på toppen af højhuset", fremgår det videre.

Ifølge Frederiksberg Kommune har planerne om en transformation af højhuset har været drøftet med LLO og beboerrepræsentationen for Domus Vista, hvor også de økonomiske konsekvenser for lejerne er blevet fremlagt. De er umiddelbart positivt stemte overfor en transformation og udtrykte ikke umiddelbart bekymring i forhold til de økonomiske konsekvenser. Akelius har som ejere og udlejere en ambition om, at transformationen ikke skal medføre at beboere er nødsaget til at fraflytte eller genhuses, lyder det.

By- og Miljøudvalget forventes at godkende en helhedsplan og en startredegørelse for udviklingen af Nordens Plads i juni 2020.


Relaterede konferencer

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Boligudvikling i Jylland

Stormflodssikring af by- og landområder