Den nye ”April 2020 konjunkturmåling” fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, har taget temperaturen på de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i den periode, hvor Danmark har været lukket ned som følge af Coronavirus/COVID-19.

Den nye ”April 2020 konjunkturmåling” fra FRI  viser, at FRI-virksomhederne kom ind i 2020 med en pæn tilgang af nye ordrer. Men udfordringerne, i kølvandet på COVID-19-udbruddet, står brutalt tydeligt i analysen: Samtlige sektorer, med undtagelse af offentligt byggeri og til dels opgaver vedrørende transportinfrastruktur, er gået mærkbart tilbage. Reelt er der tale om tæt på fuldt stop for både boligbyggeri og erhvervsbyggeri. Men også eksport, energi og miljøområdet er voldsomt påvirket. Situationen er dermed sammenlignelig med finanskrisen i årene 2008-2010.

FRI-virksomhederne vest og øst for Storebælt på flere nøgletal har ændret sig markant. Branchen oplever et markant fald i tilgangen af nye opgaver over hele landet, og forventningerne til den fremtidige ordrebeholdning er nedjusteret markant.

En stor del af FRI-virksomhederne forventer at have færre ansatte om 6 måneder som følge af en forventet mindre ordrebeholdning. Denne udvikling kan i høj grad forklares med udbruddet af COVID-19, som i marts og april 2020 har betydet nedlukning af Danmark og store dele af verdenssamfundet. Forventningerne kan dels tilskrives, at virksomhederne har oplevet en helt aktuel og markant nedgang i tilgangen af nye opgaver på tværs af sektorer, og at virksomhederne forventer, at denne udvikling fortsætter. En del kan forklares med usikkerhed om tidsperspektivet i nedlukningen af Danmark, samt effekten af myndighedernes tiltag.

I Vestdanmark forventer 59 procent af virksomhederne at have færre ansatte om 6 måneder. Øst for Storebælt er det tilsvarende tal 43 procent Sammenholdt med seneste konjunkturmåling i oktober 2019 er forventningerne ændret markant i en negativ retning. Udviklingen er gået fra en stabilisering i antallet af ansatte på tværs af landsdelene til en klar forventning om, at opsigelser bliver nødvendige.

Virksomhedernes forventninger til ordrebeholdningen om 6 måneder er ligeledes faldet markant på tværs af landet. 43 procent af virksomhederne forventer en mindre ordrebeholdning i øst mod hele 58 procent i vest.

- Tallene i analysen viser, at vi kom ind i 2020 med en pæn ordrebog. Det har heldigvis givet FRI-virksomhederne en robusthed, som i disse dage og uger trods alt giver en styrke. Mange rådgiver- og ingeniørvirksomheder har derfor lige nu en opgavepipeline at tære på, også selvom tilgangen af nye opgaver i stort omfang er gået i stå. Men det virker kun midlertidigt, og kun hvis krisen er kortvarig. Den nuværende opbremsning er så voldsom, at ordrebogen hurtigt bliver tømt. Det ligner desværre finanskrisen afspillet i fast forward, udtaler FRI’s administrerende direktør Henrik Garver i en kommentar til analysen.

Analysen viser, at der er sket en kraftig opbremsning og negativ udvikling i ordreindgangen for næsten alle sektorer både vest og øst for Storebælt. Udviklingen i ordrebeholdningen for boligbyggeri, erhvervsbyggeri, energi, miljø og eksport er negativ i hele landet, sammenlignet med oktober 2019.

Der er dog 2 sektorer, hvor rådgiver- og ingeniørvirksomhederne i FRI fortsat oplever fremgang: Offentligt byggeri og til dels infrastruktur og anlæg.

- Helt ærligt er det faktisk en bedre måling, end jeg havde frygtet, i lyset af at COVID-19 så ud til at sætte alt i stå. Omvendt er jeg ikke fuldstændig overrasket, efter at jeg har talt med rigtig mange FRI-virksomheder de seneste uger. Vores udfordring som branche er ikke så meget den helt aktuelle nedgang. Selvom den også rammer sektorer og enkeltvirksomheder hårdt lige nu. Vores udfordring er den langsigtede pipeline og behovet for at kunne fastholde medarbejdere på fleksible vilkår, hvis opgavemængden fortsætter nedad i de kommende måneder, så vi er rustet til at håndtere opgaverne, når verden igen er mere åben. Det er derfor de dagsordner, vi politisk arbejder for i FRI. Og det fortsætter vi med, også nu her efter vi har analyseret situationen i branchen pr. 1. april, siger Henrik Garver.


Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Boligudvikling i Jylland

Boligudvikling i København frem til 2030