Hos Colliers i Odense står lejerne i kø for at få adgang til tidssvarende industri- og logistikarealer. Tomgangen er historisk lav og Colliers har gentagne gange måttet afvise lejere.

Colliers Odense har de seneste år formidlet salg af lidt over 40.000 kvm industri- og logistikejendomme til udenlandske investorer, og erhvervsmæglerne oplever stor interesse for industri- og logistikarealer hos lejere.

- Vi har desværre utallige eksempler på, at vi har måttet afvise konkrete lejerforespørgsler i og omkring Odense, simpelthen fordi de fleste tilbageværende industri- og logistikemner ikke er tidssvarende nok. Den gamle masse er ofte indrettet med lav loftshøjde og med søjler i lagerdelen, hvilket for en bruger ikke er særlig befordrende i forhold til at kunne optimere på arealerne. Der efterspørges høj loftshøjde, gode tilkørselsforhold, samt præsentable kontorer, så her ser vi en klar tendens til at lejerne er blevet mere kvalitetsbevidste i deres valg, siger Martin Fuhlendorff, erhvervsmægler Colliers i Odense og en del af Colliers’ specialistteam indenfor industri og logistik.

I sin nyeste markedsrapport er Colliers netop inde på denne tendens. I rapporten fremgår det, at Colliers ser en klar tendens i retning af færre, men større lager- og logistikenheder for at imødekomme efterspørgslen på regionalt niveau, eventuelt suppleret af mindre satellitenheder til at varetage transporten til slutbruger, den såkaldte ”last mile” distribution.

Med andre ord er der større fokus på at få fat på de bedste beliggenheder – både fra et bruger- og et investorperspektiv. På Fyn er strækningen på motorvejsnettet langs Nyborg via Odense og op til Middelfart et af de områder, hvor det vil være oplagt at bygge et distributionscenter, for her oplever Colliers Odense den største søgning efter ledige lokaler.

NB! Finansiering af ejendom. Kurset afholdes d. 6. juni 2019.

- Specielt Odense har oplevet en voldsom vækst de senere år og som den store katalysator på Fyn, så tiltrækker byen sig naturligvis ekstra stor opmærksomhed. Med sin placering midt i Danmark er det en åbenlys god placering i forhold til at servicere både øst og vest. Med store anlægsarbejder og ny motorvejsafkørsel omkring det nye supersygehus, SDU og Cortex Park mv., så ser vi her et øget vækstpotentiale, da sammenkoblingen mellem supersygehuset, SDU og tech-industrien med sikkerhed vil generere flere lokale samt nationale lejere og investorer i og omkring dette specifikke område, siger Martin Fuhlendorff.

Colliers konstaterer i sin markedsrapport at investeringsmarkedet for industri- og logistikejendomme i Danmark fortsat bærer præg af, at ejer og bruger ofte er den samme, hvorfor antallet og volumen af transaktionerne i dette segment ikke er på niveau med det, der ses i andre ejendomssegmenter. Generelt er der stigende investorinteresse for industri- og logistikejendomme, især blandt udenlandske investorer, der er specialiseret inden for industri- og logistikejendomme.

Et af deres investeringskriterier er typisk en vis volumen, hvilket begrænser antallet af mulige transaktioner, da der ikke udbydes mange enkeltejendomme eller porteføljer af tilstrækkelig størrelse i Danmark. De institutionelle investorer har også fattet interesse for segmentet, men de foretrækker som udgangspunkt at investere igennem specialiserede fonde.

- På Fyn oplever vi en bred efterspørgsel fra både brugere og nationale, såvel som internationale investorer. Her må jeg igen nævne beliggenheden som den store faktor, samt at vi i Odense de senere år har oplevet stor fremgang og ekspertise indenfor tech-branchen, hvor byen er med helt fremme internationalt i robotindustrien, siger Martin Fuhlendorff.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Ny udbudslov KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter