Mens 2. kvartal 2020 vil blive præget af usædvanlig lav økonomisk aktivitet på grund ad coronakrisen, kan 2. halvår 2020 byde på kraftig økonomisk vækst.

Meget tyder på, at vi i Europa vil opleve en forsigtig genåbning af samfundet fra midten eller slutningen april og nogle måneder frem. Ifølge en markedskommentar fra Peter Winther, administrerende direktør i Colliers, forventes det derfor, at 2. kvartal vil være præget af en meget lav økonomisk aktivitet. Han peger til gengæld på, at de fleste økonomiske iagttagere forventer en ganske kraftig vækst i 2. halvår, og et mere normaliseret marked i løbet af 2021.

Det må imidlertid ikke overses, at der er betydelige risici fremadrettet, lyder det fra Peter Winter.

"På trods af massive finans- og pengepolitiske lempelser stiller mange spørgsmål ved, om vi som forbrugere globalt vil vende tilbage til tidligere tiders forbrugsmønster. Eller vil en, i det mindste midlertidig, kraftig stigning i arbejdsløsheden reducere vores lyst til at forbruge? Og vil vi ændre forbrugsmønstre fremadrettet? Vil vi være nervøse for at rejse, eller vil vi blive mere hjemme, og vil vi varigt reducere forbruget – nu har vi jo prøvet at leve i en periode uden at spise ude, uden at gå i byen, uden at købe nyt tøj, uden at købe nye biler", skriver han.

"Al erfaring fra tidligere chok til økonomien – fra krige og naturkatastrofer, over oliekriser til terrorhandlinger, til tidligere epidemier – indikerer, at vi som mennesker nok reflekterer mere over tilværelsen i en periode, men at vi forbavsende hurtigt vender tilbage til tidligere forbrugsmønstre. Det er Colliers’ forventning, at vi efter krisen igen vil rejse, spise ude, forbruge og leve – i vidt omfang som før, skriver han videre.

Han slår fats, at nogle mønstre vil ændre sig i en længere periode, og krisen vil ifølge Peter Winther også accelerere udviklingen i detailhandlen, særligt specialvarehandlen, fra at være forbrugsdrevet til at være oplevelsesdrevet.

"Efter hver krise tales der om ”new normal”. Men i de fleste tilfælde vil det normale, efter at krisen er helt overstået, langt overvejende være identisk med det normale før krisen", skriver han.

Colliers i Tyskland har i slutningen af marts gennemført en interviewrunde blandt store tyske ejendomsinvestorer – investorer med samlede ejendomsporteføljer på omkring 3.700 milliarder kr.

Analysen indikerede, at næsten 70 procent af investorerne fortsat ønskede at investere, men at tilgangen til investeringer generelt var lidt mere forsigtig.

"Således forventede investorerne at øge deres eksponering mod såkaldte Core-investeringer, ejendomme med et meget sikkert cash flow. Overraskende nok forventede mange tillige at øge eksponeringen mod opportunistiske investeringer, utvivlsomt en konsekvens af en forventning om, at netop i dette ganske risikofyldte segment forventes faldende priser som følge af svagere finansieringsmuligheder og højere finansieringsomkostninger.

Analysen viste desuden, at kontorejendomme fortsat var det mest efterspurgte segment, men investorefterspørgslen efter både bolig- og logistikejendomme er, som en konsekvens af coronakrisen stigende, hvorimod efterspørgslen efter hotel- og detailhandelsejendomme bortset fra dagligvarebutikker, oplevede et fald.

I lyset af de seneste ugers utroligt dramatiske udsving på de finansielle markeder kan det intuitivt undre, at ejendomsinvestorer ikke reagerer mere drastisk end undersøgelsen indikerer. Men det må ikke underkendes, at ejendomsinvesteringer trods alt anses for mindre risikofyldte end andre illikvide investeringer, herunder specielt private equity og gæld. Cash flow fra en ejendom kan forsvinde i tilfælde af tomgang, men selve ejendommen forsvinder ikke – og beliggenhedsmæssige kvaliteter vil derfor – som under og efter alle tidligere kriser – være et parameter af største vigtighed", skriver Peter Winther.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligudvikling i Jylland

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Stormflodssikring af by- og landområder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND