Colliers International konkluderer i ny analyse, at investorernes vilje til at diversificere deres globale porteføljer ved at investere i ejendomme fortsætter.

Den korte og lange rente i Europa forventes at forblive lav i nogen tid fremover, og selv om udviklingen i USA indikerer, at perioden med meget lave renter nærmer sig sin afslutning, vil den negative indvirkning på ejendomsmarkedet være begrænset, lyder det fra Colliers.

En kombination af høj lejerefterspørgsel, lave tomgangsrater og begrænset pipeline for projektudvikling har betydet et gradvist skift i markedet i udlejers favør, med stigende lejeniveauer og stabilitet på tværs af markederne i EMEA-regionen i 2018. Dette har understøttet ejendomsværdierne, og selvom afkastkravene næppe bliver lavere, forventes fortsat stabile ejendomspriser. Dette er konklusionen i Colliers International’s rapport Capital Flows Report, der netop er udkommet i forbindelse med EXPO REAL messen i Tyskland.

NB! Finansiering af ejendom. Kurset afholdes d. 7. februar 2019.

- Analysen bekræfter, at ejendomme, ikke bare i Danmark men også globalt, fastholder sin position som en attraktiv aktivklasse. De rentestigninger, vi har set i USA, og som vi på sigt formentlig også vil se i Europa, vil ikke ændre dette billede. I en del markeder er den største udfordring i øjeblikket et lavt udbud af realistisk prisfastsatte kvalitetsejendomme. Det fortsat meget varme investeringsmarked i ikke mindst Tyskland betyder, at flere investorer kigger på de lidt mindre markeder, herunder Danmark, og vi vil se en fortsat god interesse for danske ejendomme fra både nationale og udenlandske investorer, siger administrerende direktør i Colliers, Peter Winther.

England, Frankrig og Tyskland har ifølge rapporten størst investeringsaktivitet, I Frankrig er aktiviteten steget med 30 procent i forhold til 2017. I England har transaktionsvolumen været uændret. Transaktionsaktiviteten i Tyskland er meget høj, og foreløbige resultater peger på en stigning i 3. kvartal til trods for høje priser og et lavt udbud på kvalitetsaktiver som følge af begrænset udviklingsaktivitet mellem 2013 og 2015. Holland, Benelux, Finland, Irland og Polen har oplevet øget opmærksomhed fra investorer, som jager direkte afkast og diversifikation.

På de asiatiske markeder fortsætter den ekspansive investeringsaktivitet 2018 år til dato, og den overstiger langt aktiviteten i Nord-, Syd- og Mellemamerika. Der rapporteres om en bedre balance mellem cross-border og hjemlig kapital, som hver især tegner sig for 50 procent af aktiviteten år til dato Investeringer i boliger udgør nu 16 procent af al aktivitet de seneste 18 måneder. Til sammenligning var andelen blot 6 procent for 10 år siden, fremgår det af rapporten.


Relaterede konferencer

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køge: det store byggeboom frem til 2032