Tidligere vandværk i Viborg skal både fungere som varmeværk, bypark og regnvandsbassin.

C.F. Møller Architects skal omdanne et tidligere vandværk i Viborg til kombineret bypark, varmeværk og regnvandsbassin. Projektet skal ifølge arkitekterne fremme den grønne omstilling både i relation til vand, miljø og energi.

- Projektet Søværket demonstrerer potentialet i at genanvende gamle tekniske anlæg på innovative måder, til gavn for både miljøet og beboerne. Denne form for flerstrengede strategier kan give værdi i mange sammenhænge, så Søværkets løsninger kan være til inspiration for mange andre kommunale udfordringer rundtom i landet, forklarer Jens Rex Christensen, Head of Landscape & Urbanism hos C.F. Møller Architects.

Den gamle røde vandværksbygning på Sct. Kjelds Gade ved Nørresø sikrede forsyningen af rent drikkevand til Viborgenserne i starten af 1900-tallet. Bygningen skal fremover huse et varmepumpeanlæg, der kan forsyne områdets fjernvarmeforbrugere ved at trække varme ud af de gamle boringer.

Jylland: Plejeboliger for 25 milliarder. Konferencen afholdes den 1. december 2022.

I rentvandstanken bliver der etableret et fosforrenseanlæg til brug i varmeproduktionen, mens der på tankens overflade etableres et område til leg og ophold.

Omkring opholdsområdet på rentvandstanken bliver der desuden etableret et bassin, der dækker størstedelen af Søværkets areal, og som skal rumme 5.500 kbm regnvand. Bassinet renser regnvandet fra oplandet, der er separat kloakeret, inden udledning til Nørresø, så Søværket i fremtiden bidrager både til byliv, energiforsyning og vandkvalitet.

Bag projektet står et tværfagligt samarbejde mellem Energi Viborg Vand, Viborg Varme, Viborg Kommune og C.F. Møller Architects. Efter planen kan dele af anlægget være i drift i sidste halvdel af 2023, mens den endelige færdiggørelse med adgang for offentligheden forventes færdig i 2024.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i København frem til 2030

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.