Ifølge en analyse fra Cepos bor 52 procent af børnefamilierne i København i boliger, der er mindre end 95 kvm, mens halvdelen af de store boliger på mere end 95 kvm beboes af familier uden børn.

I 2005 indførte Københavns Kommune i kommuneplanen, at nybyggeri skulle være mindst 95 kvm i gennemsnit, og at hver enkelte bolig skulle være mindst 75 kvm. Kravet var en opfølgning på, at nye lokalplaner i kommunen allerede siden år 2000 havde haft tilsvarende krav.

Formålet med Københavns Kommunes 95 kvm-regel er at ”skabe bedre rammer for at fastholde børnefamilier", men ifølge en analyse fra den liberale tænketank Cepos (PDF) virker reglen ikke efter hensigten.

Ifølge analysen bor 52 procent af børnefamilierne i boliger, der er mindre end 95 kvm, og hver 5. børnefamilie bor i en bolig, der er mindre end 75 kvm.

NB! Bofællesskaber og nye boformer. Konferencen afholdes d. 28. november 2019.
 
Der er masser af store boliger på markedet i København, men halvdelen af de store boliger på mere end 95 kvm bliver i dag beboet af familier uden børn. Og i under 1/3 af de store boliger bor der familier med mere end ét barn.

Desuden har 95 kvm-reglen har bidraget til, at små lejligheder siden 2013 er steget 28 procent mere i pris end store lejligheder. Ved at holde fast i reguleringen af boligstørrelser, bidrager Københavns Kommune ifølge Cepos til at øge priserne på de mindre boliger, som børnefamilierne efterspørger. Dermed bidrager Københavns Kommune til at gøre det sværere for børnefamilier med relativt lave indkomster at bosætte sig i København.

- Det er jo lidt paradoksalt, at politikerne i København har en politik om at skabe en by med plads til alle, og samtidig har de en politik, som er med til at holde folk med relativt lave indkomster ude af byen. Reglen bør fjernes helt. Så vil boligmarkedet nemlig bygge de mindre lejligheder, der blandt andet er efterspørgsel på. Folk med relativt lave indkomster skal ikke holdes ude af København som følge af en politisk prioritering, derfor er det en urimelig regel, udtalte specialkonsulent Jonas Herby fra Cepos i december 2018.

Andelen af lejligheder i København, der er på 100 kvm eller mere, er steget fra 12 procent i 2000 til 19 procent i 2018. En opblødning af reglen er undervejs, men der er ikke udsigt til, at den helt bliver fjernet.


Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligudvikling i København frem til 2030

Fremtidens betonbyggeri

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS