Huslejen mere end fordobles fra 29 millioner til 64 millioner: Bygningsstyrelsen får medhold i voldgift om Pharma Science Bygningen ved Rigshospitalet i København. Københavns Universitet mente huslejeniveauet var sat alt for højt.

En intern statslig voldgift har givet Bygningsstyrelsen medhold i, at Københavns Universitets husleje for Pharma Science Bygningen, skal fastlægges på baggrund af de faktiske byggeudgifter ved byggeriet.

- Afgørelsen er tilfredsstillende, da den interne statslige voldgift fastslår, at aftalegrundlaget er utvetydigt, og at beregningsgrundlaget i den dialogbaserede aftale er de samlede forbrugte byggeudgifter. Det er vores påstand, og det er derfor tilfredsstillende, at voldgiften gav os medhold, siger vicedirektør i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Lyndrup.

Den dialogbaserede aftaleform er ikke uden problemer.

- Det er en ulykkelig sag for både Københavns Universitet og Bygningsstyrelsen, som illustrerer problemerne ved en aftalemodel, hvor huslejen først lægges fast, når byggeriet er færdigt. Derfor håber vi, at sagen vil få Københavns Universitet til fremover at vælge en fastprismodel, hvor huslejen låses fast før byggeriet går i gang, siger Signe Primdal Lyndryp.

Den interne statslige voldgiftssag blev anlagt af Bygningsstyrelsen for at få en principiel afgørelse i forhold til lignende sager.

- Jeg håber derfor, at afgørelsen vil danne præcedens, så 2 statslige institutioner ikke skal bruge skattekroner på advokater til tilsvarende sager fremover, siger Signe Primdal Lyndrup.

Samme leje over hele landet

- Voldgiftsretten giver Bygningsstyrelsen medhold i, at huslejen for Københavns Universitets lejemål skal fastlægges efter de regler, som der er administreret efter, og at den statslige huslejeordning er hjemlet i gældende lovgivning. Det er vi selvfølgelig tilfredse med, for voldgiftskendelsen sikrer grundlæggende, at Bygningsstyrelsen fremover kan levere gode universitetsbygninger i hele landet, uanset om der er marked eller ej for de ofte højt specialiserede bygninger, som universiteterne har brug for, siger vicedirektør i Bygningsstyrelsen, Kristian Lyk-Jensen.

Men det er også en afgørelse, som bidrager til større klarhed om universiteternes husleje i hele Danmark.

- Det er godt for universiteterne, at der er en gennemsigtig og forudsigelig ordning for alle universiteter over hele landet, hvor man betaler det samme, uanset hvor i landet universitetet hører hjemme, siger Kristian Lyk-Jensen.

Dobbelt op

I oktober 2019 skrev boligminister Kaare Dybvad til Folketingets Finansudvalg:

Aftalen mellem Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet (KU) på Mærsk  Bygningen er en såkaldt dialogbaseret aftale, hvilket indebærer, at universitetet er forpligtet til at betale husleje efter de faktiske byggeomkostninger.

Huslejeomkostningerne for KU til Mærsk Bygningen er steget fra 29 millioner  (baseret på oprindelig byggesag, jf. akt 83 af 31. maj 2012) til 64 millioner årligt som følge af fordyrelserne i byggesagen.

Byggeriet af Mærsk Bygningen er regnskabsmæssigt lukket i december 2018, og KU opkræves husleje fra 2019. Huslejen er tilpasset en afgørelse i voldgiftsnævnet mellem  bygningsstyrelsen og en entreprenør.

Der udestår forsat at blive truffet afgørelse i 2 voldgiftssager, en med en entreprenør, en med totalrådgiveren. Når der er faldet dom i de sidste 2 sager, vil huslejen blive tilpasset i henhold til det endelige byggeregnskab. 

 


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Ungdomsboliger på et modent marked

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne